NAPELEMMEL BŐVÜLT A GYŰJTEMÉNYES HÁZUNK

A Barangoló Közhasznú Egyesület 2022-ben nyerte el a Magyar Falu program Falusi Civil Alapjának támogatását, melynek segítségével felújuláson ment keresztül a leendő Barangoló Gyűjteményes Ház.

Több éve már, hogy közadakozásból megvásárolhattuk azt az épületet, melyet a Barangoló Gyűjteményes Háznak szántunk. Sajnos időközben kiderült, hogy a ház tetőszerkezete komoly felújításra szorul.

A Falusi Civil Alap pályázata pedig megadta a lehetőséget e hiba kiküszöbölésére. A munkálatok során sor került a tető bontására, majd új tetőszerkezet építésére, lécezésre, ellenlécezésre és cserépfedésre. Ezután szükség volt az új tetőszerkezet szabására, az épületfa gomba- illetve lángmentesítésére, melyet maradéktalanul elvégzett a kivitelező.

 

  

Ezután került sor a napelemrendszer telepítésére a felújított tetőszerkezeten. HMKE napelemrendszerrel bővült a leendő helytörténeti gyűjtemény épülete, melynek beépített termelői kapacitása 2.5 kwp. A tetőre szerelt napelemrendszer a korszerű, környezetbarát energiával látja majd el intézményünket.

 

Van még tennivaló a házon, de ez a beruházás önerőből aligha sikerült volna.

Ezt követően szeretnénk a kiállító helyiségeket rendbe tenni, hogy végre ismét látható legyen régi gyűjteményünk a nagyközönség előtt.

Távlati tervünkben azonban a helytörténeti gyűjteményünk kiállítása szerepel, de szeretnénk egyéb kiállításokat is rendezni, komplex múzeumpedagógiai foglalkozások, közösségi rendezvények, klubok, szakkörök létrehozását is szerepel tervenk között. Mindez garantálná a folyamatos látogatottságot is.

A legnagyobb lépés tehát végre megtörtént, majd folyamatosan haladunk célunk felé.

A beruházás a Magyar Falu program Falusi Civil Alapjának támogatásával valósult meg.