A Kukafitnesz szelektíven program keretében 2016. február 2-án a Barangoló Közhasznú Egyesület kerekasztal találkozót szervezett a témáról a Barangoló Közösségi Házban, mely egyben a Legyél Te Is Válogatós című kiállítás megnyitója is volt.

A Civil Kerekasztal mostani találkozójára nem csak a végegyházi szervezetek és intézmények képviselői kaptak meghívást, hanem a Kukafitnesz szelektíven szemléletformáló környezetvédelmi programban részt vevő partnerek is. Hiszen programunk nem csak Végegyházán, hanem Magyarbánhegyesen, Mezőhegyesen, Mezőkovácsházán és Nagybánhegyesen is meghirdetésre került.

A mai estét a DAREH – Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás – szemléletformáló kisfilmjével kezdtük, amelynek címe: A Jó, a Rossz és a Szelektív. Megtudhattuk belőle, miért és hogyan gyűjtsünk szelektíven, hogyan fog működik a szelektív hulladékgyűjtés rendszere a társulás területén.

Hiszen – ezt már Varchó István polgármester úrtól tudtuk meg – Végegyháza alapító tagja a DAREH-nek, és várhatóan az idei év közepétől a DAREH fogja e közszolgáltatást is biztosítani. Jelenleg ugyanis, számos dél-békési településhez hasonlóan a Katasztrófavédelem által kijelölt közszolgáltató végzi a hulladékszállítást, a hulladékszállítási törvényeknek megfelelően. Ez az állapot fog megváltozni, amikor a társulás átveszi ezt a feladatot, s akkor várhatóan a házi szelektív hulladékgyűjtés is megindul községünkben. Polgármester úr elmondta azt is, hogy nem kis részben a civileknek köszönhetően községünkben számos akció és programsorozat hívta fel a figyelmet a helyi környezet védelmére. Ennek köszönhetően a községünk környezeti állapota jónak tekinthető. A helyi civil szervezetek, az intézmények és az önkormányzat jóvoltából Végegyháza sokkal tisztább település, mint tíz évvel ezelőtt.

A Barangoló Közhasznú Egyesület Kukafitnesz szelektíven programja elsősorban az iskolásokat szólítja meg, de a gyerekek segítségével a felnőttek szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos szemléletén is szeretnénk változtatni. A programban részt vevő öt településen az 1-6. osztályosoknak vetélkedősorozatot hirdetünk meg, melynek első állomása a Legyél te is válogatós! című interaktív kiállítás. Ide invitáljuk a gyerekeket, szerezzenek minél több információt a témáról, majd ennek segítségével minden csapat totót tölt ki, mellyel remélhetően minél több pontot is gyűjtenek majd. A gyerekeket arra is megkérjük, minél több felnőttet hívjanak el a kiállításra, hiszen ezzel plusz pontokat is szerezhetnek osztályuk számára. A kiállításokhoz szervesen kapcsolódik az érintett településeken egy szórólapkampány, amely a szelektív hulladékgyűjtésről szül, s egyben a kiállítást is népszerűsíti.

Mai kerekasztal találkozónk e kiállítás megnyitója is volt egyben, hiszen 2016. február 02-07-ig a végegyházi Barangoló Közösségi Házban „Legyél Te is válogatós!

S hogy mit tudhatunk meg a kiállításból? Mi is a szemét és a hulladék közötti különbség? Milyen hulladékfajták léteznek? Mi a célja a szelektív hulladékgyűjtésnek? Mit és hogyan szelektáljunk? Mi az a komposztálás, mi komposztálható? Hova dobjuk a papír-, a műanyag-, az üveg- és a fémhulladékot? Hogyan hasznosítják ezeket a hulladékokat? Melyek a Nulla Hulladék program lépései?

Lehet, hogy ezekre a kérdésekre már tudja a látogató a választ, de vajon a gyakorlatban is alkalmazza-e? Sokan gondolják, hogy környezettudatosan élnek, de a valóság az, hogy van még tennivalónk e téren! Talán a gyerekek kedvéért változtatunk megrögzött rossz szokásainkon, hiszen: „A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!”

Egy másik környezetvédelmi program, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület Zöldkéntesen a Száraz-ér védelmében című projektjét is megismertük, melyet Horváth László, a projekt felelőse mutatott be. Beszélt a Száraz-ér mentén indult zöld figyelőszolgálatról, a Zödkéntes programon megvalósult rendezvényekről, a Végegyházi Horgásztónál létrehozott Zöldkéntes Pont jelentőségéről. Kérte, csatlakozzunk akciójukhoz!

Civil Kerekasztalunk mai találkozójára elfogadta meghívásunkat Bontovics Krisztián is, a Türr István Képző és Kutató Intézet Innovációs Oktatási és Közösségi Központ vezetője, aki bemutatta intézményét, így megtudhattuk, hogy szomszédságunkban egy multifunkcionális oktatási- és közösségi tér kezdte meg működését, mely a kistérség civil szervezeteinek rendelkezésére is áll.

De ettől a kitérőtől eltekintve, a mai este központi témája a hulladékcsökkentés volt, ezért arra biztatunk mindenkit, hogy segítse a vetélkedőben résztvevő gyerekek nemes küzdelmét, és közben: Fogyassza le a kukáját!

Horváth Judit