A Barangoló Közhasznú Egyesület és a Végegyházi Sporthorgász Egyesület 2016. március 12-13-a között környezetvédelmi akcióra hívta a végegyháziakat. Ez a hétvége is része annak a közel egy hónapos környezetvédelmi programsorozatnak, amely a környezetvédelmi konferenciával vette kezdetét és a Tapossa Laposra nappal ér véget.

A környezetvédelmi hétvége első napján az eső ellenére sokan gyűltek össze a Végegyházi Horgásztónál, hogy a tavaszi nyitásra szebbé tegyék a Száraz-ér partját és a  horgásztó környékét.

A tó oldalát már nyár óta kövezik a horgászok, most a hiányzó részeket is kirakták. Készülnek a pihenő padok és asztalok is, már csak a festés van hátra, mielőtt kitelepíthetőek lesznek a bútorok. Az ősszel kitett kukák is friss festést kapnak, hogy megszépülve várják a természet szerelmeseinek „adományait”.  A terep rendezésével, fásításával is szépült a Száraz-ér környéke.

A Barangoló Közösségi Házba már reggel óta vitték a helyiek a használhatatlan elektromos hulladékot, bizonyítván, hogy erre a szolgáltatásra bizony minden évben szükség van. Évről évre szabadítjuk meg a lakosságot a tönkre ment, használhatatlan készülékekről, de sajnos folyamatos az utánpótlás.   

Az esős idő sajnos elmosta a szemétszedő túránkat. A szombaton két órakor érkező gyerekek azonban nem estek kétségbe emiatt, a környezetvédelemmel elméletben foglalkoztak a kirándulás helyett. A Gazdálkodj felelősen! társasjáték segítségével ugyanis a környezettudatos viselkedéssel, no és persze  a szerencsével lehetett nyerni, és nem csak az első helyezettnek.

A vasárnapi nap napsütéssel kezdődött, a horgásztó környékén összegyűlt horgászok újult erővel vetették bele magukat a szépítési munkálatokba. A fásítás tovább folytatódott, a kíméleti terület határa is új kerítést kapott. A szorgos munka segítségével a Végegyházi Horgásztó március 14-i nyitásakor igazán szép környezet várja az ide érkező horgászokat, már csak a jó idő és a halak érkezzenek!

A Száraz-ér partján még tetőt kell szerkeszteni a kiülőre, hogy védjen a nap ellen, és távol tartsa az esőt. Aztán mire jön az igazi tavasz, a padok, az asztalok és a szép vízpart remélhetőleg normális vízállással várja majd a kirándulókat. A horgászok használatra kaptak egy szép nagy csónakot is, amely lehetővé teszi majd azt is, hogy a gyerekeknek bemutassuk a tó élővilágát, hiszen ők rendszeres vendégeink itt.

Az elektronikus hulladék halma is egyre nagyobb lett a közösségi házban, remélhetőleg az idén ismét sikerült mindenkinek megszabadulnia a feleslegesség vált berendezésektől. Fontos tudni, hogy az így összegyűlt elektronikus hulladékot egy megfelelő szakértelemmel és kapacitással rendelkező cég elszállítja és ártalmatlanítja. Úgy, hogy ez nekünk nem kerül semmibe.

Azok, akik kimaradtak a hulladék elleni harcból, újabb ütközetre hívjuk április 30-án, a „Te Szedd” akcióban.

A környezetvédelmi hétvégét a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázata támogatta.

Horváth Judit