A Barangoló Közhasznú Egyesület felhívására ismét PET palackok taposására gyűltünk össze a Barangoló Közösségi Házban 2016. március 26-án, mely egyben a Kukafitnesz szelektíven környezetvédelmi szemléletformáló program egyik versenyfeladata is volt.

A Kukafitnesz szelektíven program, melyet az Országos Környezetvédelmi és természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság pályázata támogatott, idén öt település – Battonya, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Nagybánhegyes és Végegyháza – iskolájában hívta játékos környezetvédelmi vetélkedőre 1-6. osztályig a diákokat. Így megnézték a Legyél Te Is Válogatós interaktív kiállítást, totót töltöttek ki, óriásplakátot készítettek és PET palackokat gyűjtöttek és tapostak össze.  Ezek a feladatok mind-mind a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívták fel nem csak a gyerekek, de a felnőttek figyelmét is.

A mai napon végre mi is elérkeztünk a taposás izgalmas napjához, melyre most már hatodik alkalommal gyűjtjük egyre több zsákban az otthon, rokonoknál, ismerősöknél felhalmozódott palackokat. S mint minden évben, most is kíváncsiak voltunk, vajon ki mennyit hoz el erre a napra.

Az idei évben szintén borongós reggel köszöntött ránk, de legalább az eső nem esett. Az is igaz, hogy a tavaszi szünet közepén járunk, de még így is sokan eljöttek, hogy együtt munkálkodjunk. A közösségi ház udvarán az osztályok kiválasztottak egy-egy területet, ahová lerakták a palackokkal megrakott zsákokat. Volt, aki többet, volt aki kevesebbet hozott, az újabb érkezőknek pedig mindig volt segítsége. Főleg, ha jól megrakott utánfutóval, vagy pótkocsival jött a rakomány.

Kilenc órára persze rögtön kiderült, hogy nagy valószínűséggel a tavalyi győztesé lesz idén is a pálma, de ez senkinek nem vette el a kedvét. Rövid szabályismertetés, s aztán jöhetett a palackszámlálás. Minden osztálynak más volt a módszere, a lényeg azonban ugyanaz volt.

A jelenléti ívet aláírtuk, a gyerekek segítőit külön megszámoltuk, a kupakot és a vegyszeres flakonokat külön gyűjtöttük, s lehetőleg hatékonyan és pontosan számoltunk, majd az eredményt rögzítettük osztályonként. 

Nem kis feladat volt! Főként azért, mert minden osztály többet gyűjtött ezer darabnál. Ezután az udvaron szétterülő palackokat igyekeztünk egy nagy halomba terelni. Az elején ez még csak sikerült, de minél tömörebb volt a halom, annál keményebb munka volt.

Nem is sikerült heggyé varázsolni, mint az előző években. Ez már jelezte számunkra, hogy jóval nagyobb mennyiséget gyűjtöttünk közösen, mint tavaly. A közös kép elkészítése után pedig jöhetett a taposás.

No, ez mindig jó móka, hiszen lehetett taposni, fetrengeni, s közben azért mindenki vigyázott magára és a többiekre is. A gyerekek igyekeztek alapos munkát végezni, de azért most nem lett olyan lapos az a halom.

Semmi baj! Amikor a laposodó palackokat újra zsákokba tettük, egy-egy gyerkőc vállalta a különtaposást, a kitűzött cél elérése érdekében. Gyerekek, felnőttek fáradhatatlanul zsákoltak, még az elhullott kupakok és szemetek is a helyükre kerültek, hogy újra rend honoljon közösségi házunk udvarán.

Ezután alapos kézmosás következett, s irány be az épületbe. Az asztalokon kancsókban gőzölgő kakaó, mellette finom kalács várta a kifáradt környezetvédőket, akik rögtön neki is láttak a falatozásnak. Majd jöhetett az eredményhirdetés!

Ezt az örömteli feladatot Gyovai Csanád vállalta magára, aki a verseny fődíját is átadta ez pedig nem volt más, mint egy 15.000 Ft-os pizzafogyasztás. Az első helyezett pedig az 5. osztály lett ismét, akik harmadik éve veretlenek a PET palackgyűjtésben.

A többi osztály sem maradt jutalom nélkül, hiszen az aktív munkájukat elismerő emléklap mellett egy-egy vödör nápolyit is kaptak, no meg ennek a napnak az emlékét. Az összegyűjtött palackokat pedig az Intézményi Szülői Szervezet szállíttatja majd el, s a kapott összeget is a gyerekekre fogják költeni.

Ebben az évben a Végegyházi Sporthorgász Egyesület is segített környezetvédő akciónkban, hiszen azzal, hogy közösen összegyűjtjük a PET palackokat, csökkentjük annak esélyét, hogy ezek a Száraz-ér partján vagy vizében kössenek ki. Segítségüknek is köszönhető, hogy összesen 14.142 palack gyűlt össze idén. A horgászok a délelőtt folyamán beszéltek a Zöldkéntesen a Száraz-ér védelmében című programjukról is, s arra buzdították a kicsiket és a nagyokat, védelmezzék ők is természeti kincsünket, tegyünk együtt azért, hogy szép legyen érfolyásunk!

Jövőre ismét találkozunk, hogy együtt taposhassunk!

A VI. Tapossa Laposra Nap támogatói, segítői: Gyovai Csanád, Horváth László, Mezei Tibor, Szabó Andrea, a Rockdairy Kft., Végegyházi Sporthorgász Egyesület és az Országos Környezetvédelmi és természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság. Köszönjük szépen!

Horváth Judit