A Barangoló Közhasznú Egyesület Kukafitnesz szelektíven projektzárója adta az alkalmat arra, hogy aláírásra kerüljön 11 Dél-békési intézmény és szervezet közös környezetvédelmi és szemléletformáló programjának alapító okirata.

A program legfontosabb eleme, hogy az alapító okiratot aláíró szervezetek, intézmények vállalják, hogy lehetőségeikhez mérten segítik egymás „zöld” rendezvényeit. Elsősorban gyermek- és ifjúsági korosztály számára dolgoznak ki és valósítanak meg közös programokat a dél-békési térségben, de természetesen a természet és környezettudatós életmód és szemlélet nem az iskola végéig kell, hogy tartson, hanem élethosszon át. Erre utal az Örökzöld program név is.

Az Örökzöld környezetvédelmi szemléletformáló programot az alábbi intézmények, szervezetek írták alá:

-          Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola és Óvoda, Battonya,

-          József Attila Általános Művelődési Központ, Mezőhegyes,

-          Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Mezőkovácsháza,

-          Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda Nagybánhegyesi Telephelye,

-          Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda Végegyházi Telephelye,

-          Jövőnk Záloga Alapítvány, Mezőkovácsháza,

-          Nagybánhegyesi Nagycsaládos Egyesület,

-          Város- és Környezetvédő Egyesület, Mezőhegyes,

-          Végegyházi Gyermekekért Egyesület,

-          Végegyházi Sporthorgász Egyesület,

-        Barangoló Közhasznú Egyesület.

A program három pillére a csinálni, mutatni és indikálni, azaz nem csak beszélni a problémákról, hanem tenni is ellenük.

Mit is jelent ez a három alappont:

- CSINÁLNI, azaz olyan programokat, rendezvényeket szervezni és lebonyolítani, amelyek népszerűsítik, megismertetik és napi tevékenységgé teszik a környezetbarát életmódot és tevékenységeket. Nem az elmélet átadása az igazi feladat, hanem az, hogy a környezetbarát életmód- és a természet szeretete mindennapi életünk része legyen.

- MUTATNI, azaz a környezetbarát megoldásokat folyamatosan láthatóvá kell tenni, a komposztálót, a napelemet, a szélkereket, a szelektív hulladékgyűjtést mind-mind mutatnunk kell folyamatosan, rendezvényeken, programokon megjelenni és megismertetni mindenkivel a környezetbarát praktikákat, módszereket és eljárásokat. Ennek egyik legjobb módja, ha mi magunk is folyamatosan úgy élünk, hogy mutassuk a környezetünkben élőknek a helyes utat.

- INDIKÁLNI, azaz melléállni minden olyan kezdeményezésnek, ötletnek, akciónak, amely a környezetvédelmet, a helyi környezet megóvását szolgálja. Segíteni kicsi és nagy szervezeteket, magánszemélyeket, csoportokat, akik elsősorban Dél-békés területén tesznek a környezet megóvásáért. Támogatnunk kell a nulla hulladék program, a szelektív hulladékgyűjtés, vagy akár az elektronikus gyűjtés mind több helyen való meghonosítását. Az adományboltokkal és szívességbankokkal is csökkenthető a hulladék mennyisége, nem beszélve arról, hogy a tájegységünk másik nagy problémájában is segíthetnek ezek a dolgok, nevezetesen a szegény sorsúak támogatásában és az önsegélyezés megismertetésében.Természetesen ezek a gondok nem csak a mi megoldásainkra várnak, és nem is a mi feladatunk ezeknek a megoldása, de ha csak egy kis segítséget is tudunk nyújtani, akkor már nem volt munkánk hiábavaló. A program koordinálását a Barangoló Közhasznú Egyesület vállalta magára, és ennek szellemében már dolgozunk egy olyan pályázaton, amely egy teljes tanéven áthúzódó környezetvédelmi szemléletformáló program lebonyolítására teremthet forrást. Reményeink szerint javítani tudunk nem csak a gondolkodásmódon, de az itt élők életkörülményein is. Legyen Dél-békés ÖRÖKZÖLD!

Barangoló Közhasznú Egyesület