A Barangoló Közhasznú Egyesület és a Végegyházi Gyermekekért Egyesület 2016. április 23-án rendezte meg a kalandtúrát, mely délelőtt 9 órakor kezdődött a Barangoló Közösségi Házban.

Az általános iskolás gyerekek számára rendezett hagyományos kalandtúránk szokás szerint a csapatok regisztrálásával kezdődött, s most is segítettünk a csapatok újjászervezésével, hogy a tíz állomásból álló vetélkedés mindenki számára zavartalan és örömteli legyen.

Kilenc óra után Kassai Kinga, a kalandtúra főszervezője köszöntötte a résztvevőket és segítőiket a közösségi ház udvarán: „A nemzetközi Föld napja mozgalom 1970. április 22-én indult el Amerikából, hazánkban azonban csak 1990. április 22. óta ünnepeljük, így idén immár a 26. alkalommal csatlakozott Magyarország is a Föld napi rendezvényekhez. Miért is fontos ez a mozgalom? Mert mindannyiunk közös érdeke, hogy törékeny bolygónk egyensúlyát megőrizzük, hiszen ahogyan a bölcs mondás is tartja: A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!!!

Ezen a jeles napon a föld számos országában rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a bolygó megóvásának fontosságára: túrákat rendeznek, fát ültetnek, bokrokat telepítenek. Ennek szellemében már 9. éve rendezzük meg kalandtúránkat, hogy így hívjuk fel a figyelmet a környezettudatos életmódra kis községünkben is…” Végezetül jó versenyzést, jó szórakozást kívánt mindenkinek, s kezdődhetett az idei kaland!

Elsőként az idei kalandtérképet színezték ki a csapatok, majd az előre megrajzolt kalandlapok kerültek értékelésre. Hiszen minden csapat tíz állomásra tervezett menetlevelet készített, mely a csapatuk nevéhez, s e nap szellemiségéhez kapcsolódott. A következő állomás a lődombon felállított kiskapunál volt, ahol a nehéz terepen kellett pontosan célba, vagyis kapuba találni a focilabdával.

Ezt követően a Végegyházi Horgásztóhoz kellett elsétálni, amely előtt az árnyékban felállított rögtönzött „tavacskában” kellett a nyerő halakat kifogni. Majd séta vissza, egészen a piactéren.

A piac asztalánál természetesen most is totó kitöltésével vártuk a csapatokat, ezúttal a komposztálásról tanult ismereteket kellett feleleveníteni a jó válaszok bejelölésével. Ugyanitt a vízzel lesúlyozott PET palack-kuglikat kellett minél ügyesebben feldönteni, lehetőleg minél többet egyszerre.

Majd irány a liget, ahol lufikígyóvá kellett változnia a csapatoknak. A gyerekeknek lufit maguk közé szorítva kellett libasorban körbesétálniuk a pavilont úgy, hogy a lufik ne szabaduljanak el, és ne is pukkanjanak ki. Azért ez nem volt egyszerű. Mint ahogyan a Barangoló Gyűjteményes Házban lévő 3 D-s térkép puzzle kirakása sem, pedig már évek óta próbálkoznak vele a gyerekek.

Azért voltak ügyes csapatok, akik két perc alatt kirakták Magyarország térképét az összekevert kockákból. Ugyanezen a helyszínen még egy ügyességi feladattal kellett megbirkózni, tollaslabdát kellett mindenkinek beleütni egy szemetes kosárba. Már nem sok volt hátra! A visszaúton ismét meg kellett állni a kisligetben, ahol először a fűben elszórt szemetet, összesen 10 darabot, kellett összeszedni. Ez csak a feladat első része volt, hiszen ezeket szelektálni is kellett, sőt még azt is el kellett mondani, mire hasznosítják ezeket.

Az utolsó állomás a kiindulási helyen, vagyis a Barangoló Közösségi Házban volt, ez pedig a bizalomvonat volt. A gyerekek egymás mögé álltak, s megfogták az előttük levő vállát. Becsukták a szemüket, kivéve a legutolsót, aki a vállszorítással irányította az előtte állót, az is az előtte állót, s így kellett együtt elvonatozni a célig. Itt is kellett egy kis segítség.

A túra izgalmai után jól esett egy kis pihenő, de gondoltunk azokra a gyerekekre is, akiknek ez meg sem kottyant. S ilyen volt bőven! A játszótér játékai most is rendelkezésre álltak, e mellett lehetett agyagozni, és a csillámtetoválás lehetősége is felcsigázta a kedélyeket. Gondoltunk a korgó gyomrokra is, finom kakaó és kalács is került az asztalokra. S hogy a Föld napján mi is gyarapítsuk a növényvilágot, az idén is ültettünk szedret, melynek gyümölcséből majd szeretnénk falatozni a közeljövőben.

Tartalmas nap volt ez a mai, már csak az eredményhirdetés maradt hátra. Összegyűltünk hát, hogy kiderüljön, az idén ki szerezte a legtöbb pontot a községünket átszelő kalandozásai során.

Az I. helyezett a Környezetvédők fiatal csapata lett, a II. helyet a Barátunk a természet csapata szerezte meg, a bronzérmet pedig a Földmentő csajok csapata kapta.

A többiek is ügyese helytálltak, s ezért minden csapat kapott oklevelet és csokit, és természetesen egy újabb feledhetetlen nap emlékét.

A 2016. évi Föld Napja Kaladtúra támogatói, segítői: Angyal József, Angyal Karolina, Domány Barbara, Garán András, Gerczuj Imre, Hajdú Tamás, Horváth László, Kassai Kinga, Lakatos Valéria, Lipták Lilla, Medve József, Medvéné Szabó Barbara, Mezei Katalin, Mezei Tibor, Mikula Martin, Rádainé Kunos Klára, Rádai Szabolcs, Szabó Andrea, Szalay Lászlóné, Takács Márk, Rockdairy Kft., Barangoló Közhasznú Egyesület, Végegyházi Gyermekekért Egyesület. Köszönet érte!

Jövőre tizedjére is találkozzunk!

Horváth Judit