A Barangoló Közhasznú Egyesület és a Végegyházi Sporthorgász Egyesület 2016. április 30-án, 14 órakor várta az önkénteseket a Barangoló Közösségi Házban, hogy faluszerte gyűjtsük a szemetet, valamint a Száraz-ér partján és a végegyházi Horgásztónál pihenőpadokat helyezzenek ki.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár hatodik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezzük meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket. A TeSzedd! idén is szerepel nemzetközi porondon: Magyarország 2014-ben csatlakozott az akcióval a „Let’s CleanUp Europe!”elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez, amit az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében szerveznek meg évről évre.

A Barangoló Közhasznú Egyesület életében kiemelt szerepe van a környezetvédelemnek, így 2011 óta, tehát a kezdetektől csatlakozott a TeSzedd! akcióhoz. Bár programtervünkben mindig tervezünk tavaszi és őszi nagytakarítást községünkben és a Száraz-ér mellett, a TeSzedd akcióra is várjuk az önkénteseket, a környezetünkért tenni akarókat, hogy együtt szedjük a szerencsére egyre kevesebb szemetet Végegyházán. A Végegyházi Sporthorgász Egyesület Zöldkéntesen a Száraz-ér védelmében című programja szintén segít ehhez az akcióhoz önkénteseket toborozni, hiszen többen többet végzünk.

Idén 2016. április 30-án, 14 órakor vártuk önkénteseinket a Barangoló Közösségi Házban, akikhez vendégek is érkeztek. A békéscsabai médiacentrum küldött egy stábot, hogy a végegyházi TeSzedd! akcióról készítsenek híradást az M1 számára. Természetesen mindenki örült a média megjelenésének, hiszen környezetünk védelme, s benne az önkéntesek, jelen esetben a mi szerepünk megjelenése a nyilvánosság előtt követendő példa lehet bárki számára. A tudósítás ezen a linken megtekinthető az ötödik perctől. Végegyházi Te szedd a híradóban.

A tévések megjelenésének izgalma után persze folytattuk megszokott sétánkat, most a Széchenyi utcát jártuk végig együtt. Az alapos szemét-kutatóexpedíció során azért a természet megfigyelésére is jutott idő, így az utunkba akadó gyík tanulmányozása is emlékezetes pillanatot okozott. természetesen a liget játszótere sem maradt használat nélkül ott jártunkkor.

De közben a teszeddes zsákjaink is teltek az útközben talált szeméttel. Ilyenkor mindig megbeszéljük, milyen helytelen csak úgy eldobálni a szemetet, s remélem, aki velünk tartott, az egy ideig megtalálja a hulladék megfelelő helyét, nem dobálja csak úgy el. Szerencsére most sem volt sok szemét, de néhány zsákkal csak gyarapodtunk, hiszen nem csak lelkes csapatunk indult útnak ma délután, mások is összegyűjtötték lakókörnyezetük elhagyott hulladékait.

A szemétszedés mellett a Végegyházi Horgásztónál is összegyűlt egy lelkes csapat, akik pihenőpadokat és asztalokat helyeztek el, szépítve a Száraz-ér és a tó környezetét. Így a horgászok nem csak kedvenc hobbijuknak hódolhatnak majd, de családok, baráti társaságok számára is kellemes pihenőhelyet találnak majd itt, ha kilátogatnak a természetbe.

Az április végi kellemes tavaszi napsütésben igazán hasznosan töltöttük el a mai délutánt. A gyerekeket a túra végén vendégeltük meg üdítővel és nápolyival, a felnőtteket pedig még marasztaltuk egy esti vendéglátással.

Horváth Judit