Egy hét múlva, jövő vasárnap kerül sor a Nagy Ho-Ho-Ho Horgászversenyre, idén már kilencedik alkalommal. Ez a verseny, amelyet a Barangoló Közhasznú Egyesület szervezett a Száraz-ér partjára, sajnos már két éve nem találja a helyét.

A versenyt idén is a Végegyházi Horgásztavon kell megrendeznünk, köszönet a Végegyházi Sporthorgász Egyesületnek a lehetőségért. Hiába szeretnénk versenyünket a régi helyére visszavinni, nem lehetséges, ugyanis a Száraz-ér végegyházi szakasza inkább hasonlít egy kiszáradó sorban lévő mocsárra, mint egy vízfolyásra. Folyamatosan próbálunk fellépni a környezetkárosítás ellen, de sajnos nem túl sok sikerrel. Hiába vannak nemzetközi egyezmények, amelyek a vízpótlás mennyiségét előírják, hiába van a csatorna teljes szakasza vagy Natura 2000 védelem, vagy helyi védettség alatt, a helyzet egyre romlik.

Az elmúlt évben is megérkezett az évenkénti halpusztulás, és mivel a média felkapta a hírt, a hivatalok szinte gőzerővel nyomozni kezdtek.Aztán a médiaérdeklődés lecsitulása után a nyomozási láz is alábbhagyott…

Eredménye mégis lett a hírverésnek, hiszen kaptunk egy kioktató levelet, hogy hasonló esetben milyen módon és hogyan küldjünk mintát a saját költségünkön, hogy Budapesten kényelmesen megvizsgálhassák. Arra nem tértek ki, hogy milyen monitoring rendszert üzemeltetnek, miért négy nappal a halpusztulás után jöttek mintát venni, mi a dolga a csatorna felügyeletnek a vízfolyás védelmében, és miért nem csinálnak semmit? A Száraz-ér ezen szakasza elhanyagolt, a növényzet benőtte, a tisztítása, karbantartása gyakorlatilag nincs megoldva, a munka - ha történik - szervezetlen és szemmel láthatólag eredménytelen.

Tudtunkkal megvannak az eszközök és a források is a rendszeres karbantartásra, akár a vízpartról, akár a mederből is megtehető lenne, technikai háttér tehát van. Akarat az úgy tűnik nincs, hiába van a területnek felelőse.Várjuk már, mikor tűnik fel, hogy ideje lenne új személyre bízni ezt a munkát. Már csak azért is, mert nem valószínű, hogy ez az állapot a vízügynek jó, és előbb-utóbb kényelmetlen magyarázkodásra kényszerülhetnek. Már pedig előbb-utóbb meg kell magyarázni a bizonyítványt, mert egyesületünk a velünk együttműködő civil szervezetekkel és Önkormányzatokkal közösen nem fogja hagyni, hogy a Száraz-ér pusztítása folytatódjon. Szervezni kezdtük a „Miénk Itt A Tér” akció keretében a médiát és a hivatalos szerveket is célba  vevő kampányunkat. A kampányhoz bárki csatlakozhat, aki szívén viseli a Száraz-ér sorsát, és tenni is hajlandó ezért. A csatlakozásra rendezvényeinken, a Barangoló Közösségi Házban, és akár e-mailben is van lehetőség a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen.

Azt gondolom, ideje lenne lépni, megtenni azokat a személyi és technikai változtatásokat, amelyek végre az áldatlan állapotok fokozatos megszűnéséhez vezetnek,hogy egy-két éven belül ne csak a halak, hanem a horgászversenyünk is visszatérhessen a Száraz-ér partjára.

A versenyt természetesen megrendezzük, a helye a Végegyházi Horgásztó lesz, és hűen a hagyományokhoz csak végegyházi horgászokat várunk gyermek és felnőtt kategóriában. Az idei évben is vendégül látjuk a versenyzőket ebédre, és természetesen szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki szeretne kilátogatni a versenyre.

Várunk mindenkit, hogy megtaláljuk Végegyháza 2016. évi Nagy Ho-Ho-Ho-Horgászát!

Horváth László