A Barangoló Közhasznú Egyesület és a Végegyházi Sporthorgász Egyesület 2016. október 23-24. között környezetvédelmi és takarítási akciót hirdetett Végegyházán.

A sporthorgászok kezdték az akciót szombat reggel a Végegyházi Horgásztónál, ahol a horgásztó oldalának kövezését pótolták, előkészítve a téli időszakra, valamint tereprendezési munkákkal is hozzájárultak a folyamatosan szépülő tavi környezethez.

Nem várhatott már a partvédő kövezés javítása, mivel közeleg a tél és egyre szelesebb idők járnak. Ha nem védjük a partot, a víz bemossa, rongálja, folyamatosan rombolja a tavunk szélét. Ezt előzték meg hétvégi önkénteseink.

Délután kis gyerekcsapat indult útnak, hogy amennyire az eső utáni talaj engedte, szemetet szedjen, s a szép napos időben túrázva gyönyörködjön az őszi tájban, csatlakozva a Világ Gyalogló Napjához.

Nem csak a szemetes zsákok tartalma gyűlt, de különleges növénnyel is gazdagodtunk, amelyből a horgásztó partjára is ültettünk néhányat. A gyerekek pedig nem csak jól szórakoztak, de tanultak is a környezetvédelemről és a természet világáról.

A jó idő vasárnapra is kitartott, s ekkor a horgásztó hátsó fertályának kövezése következett, így fejezve be a téliesítési feladatokat. A hátsó rész kikövezésével gyakorlatilag a tó teljes partvonala védve van az erózió ellen. A horgásztó megszépült, hiszen az idei évben számos fejlesztés került megvalósításra, a szabadtéri bútoraink téli időszakra való előkészítése, a növényzet telepítése mind-mind azt szolgálja, hogy a tavaszi nyitásra a tavunk még szebben pompázzon.

A halak a telelés előtt megkapták a megelőző mészhidrátos kezelést, ami az esetleges paraziták eltávolítását szolgálja. A közel tíz mázsa hal átteleltetése, mert úgy tűnik, kilenc-tíz mázsa közötti ponty marad várhatóan a tóban, nem kis feladat lesz. Beszereztük már a szükséges takarmányt, hiszen hamarosan bezár a tó, és a négy hónapos szünet alatt, ha az idő megenyhül, etetni kell a lakókat.

Hasznos és eredményes hétvégi programot szervezett a két egyesület, ami megismételhető lesz tavasszal, mikor is megint várunk mindenkit.

Horváth László