„Nulla hulladék” - hulladékcsökkentési hét Végegyházán, a Barangoló Közösségi Házban. A Barangoló Közhasznú Egyesület is csatlakozik az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, amelynek fókuszában idén a csomagoló anyagok állnak. A rendezvénysorozatra november 19. és 27. között kerül sor, ahol is nem csak a gyermekek, de a felnőttek is találhatnak érdekes programelemeket.

De mi is az Európai Hulladékcsökkentési Hét? Ez egy minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés, melynek keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A különböző akcióötletek megvalósítását a programban részt vevő országok mindegyikében egy, a hulladékok keletkezésének megelőzését segítő szervezet koordinálja, mint Szervező. Magyarországon az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) látja el a nemzeti koordinátori feladatot.

A végegyházi programsorozat a„Nulla hulladék gyerekszemmel” kiállítással indul,amely az akcióhét teljes ideje alatt megtekinthető lesz.A kiállítás látogatóit megismertetjük a Nulla hulladék tíz lépésével gyerekrajzok, illusztrációk, ismeretterjesztő szövegek segítségével. A gyerekek által készített rajzok érzelmileg közelebb hozzák a látogatók számára a nulla hulladék elérésének fontosságát, a kiállításon szerzett információk hatására tudatosabb magatartásformák elérése a cél.

2016. november 19.: Játékos csomagolás.

A kreatív foglalkozáson használt csomagolóanyagokból készítünk játékot, üdvözlőlapokat, illetve megismerjük a papírmerítés technikáját is. Sor kerül az üdítős és tejes dobozokból készített járművek szépségversenyére, üdvözlőlapokat készítünk, amelyeket teatasakok-hajtogatással díszítünk, valamint újra papírtmerítünk régi újságpapírból. A határt csak a gyerekek fantáziája szabja meg!Kellemes délutáni elfoglaltságnak ígérkezik a késő őszi kreatívkodás.

2016. november 22.: Civil Kerekasztal a hulladékcsökkentésről.

A Civil Kerekasztalon a település felnőtt lakosságát ismertetjük meg a szelektív hulladékgyűjtéssel, az újrahasznosítás lehetőségével. A nagy hagyományokkal rendelkező kerekasztalunk nem először érinti a környezetvédelem témakörét, a helyi sajátosságokhoz igazítva.

2016. november 21-26.: Elektronikus hulladékgyűjtés.

Az elektronikus hulladékgyűjtés a használhatatlanná vált elektronikus berendezések összegyűjtésére ad lehetőséget, melyeket elszállíttatunk ártalmatlanításra és újrahasznosításra. Sokadik alkalommal szervezzük meg ezt a lehetőséget, és még mindig újra és újra megtelik a közösségi ház udvara használaton kívüli elektronikus eszközökkel. Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy terveink szerint az elkövetkező két évben nem szervezünk gyűjtést, huzamosabb időre ez lesz az utolsó.

2016. november 26.: Madármikulás.

Programunk során PET palackból madáretetőket készítünk, ezekbe magokat helyezünk, majd kihelyezzük a szabadba a madaraknak, hogy hozzájuk is jöjjön a Mikulás. Az etetőket rendszeresen figyelik a gyerekek, és pótolják a magokat az etetőkben, hiszen a madáretetés felelősséggel jár. Ha a madarakat az etetőhöz szoktatjuk, gondoskodni kell az ellátásukról is!

A hulladékcsökkentési program sorozatunk elsődleges célja, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem és a hulladékcsökkentés fontosságára, illetve hogy megértessük mindenkivel, minőségi változást csak szemléletváltással érhetünk el. Ezért várunk mindenkit, vegyen részt a programokon, és kezdje el saját környezetében a változtatást!

Horváth László