A Barangoló Közhasznú Egyesület – csatlakozva az Európai Hulladékcsökkentési Héthez – 2016. november 19-én délután a feleslegesség vált csomagolóanyagok hasznos felhasználásával játszóházba hívta a gyerekeket Közösségi Házunkba.

A korán érkező gyerkőcök a jó időt kihasználva bemelegítésként jót játszottak a Barangoló Közösségi Ház udvarán, majd délután 2 órakor jöhetett a nagy munka.

Először Békési Szabinával készítettek üdítős- és tejes dobozokból a gyerekek teherautót. Nyilván minden otthoni játékarzenálban vannak boltban vett játékok, de a most készült teherautó ezek között is nagy kincs lesz, hiszen az útmutatások mellett mindenki egyéni fantáziája alapján úgy alakította ki saját teherautóját, ahogyan csak szerette volna.

S mivel csak két doboz kell hozzá, akár otthon további autókkal is lehet majd gazdagítani a járműparkot. Akik pedig nyáron voltak a BB Táborunkban, már nagy tapasztalattal végezték munkájukat. Persze azért egy kis segítség nekik sem ártott. Az autók pedig elkészültük után arra is alkalmasak voltak, hogy a felhalmozódott hulladékokat elszállítsák a kukáig. Bár az is kiderült, hogy jóval kevesebb hulladék keletkezett így, mintha az egész dobozt dobtuk volna ki.

Természetesen az autók további kipróbálása is megtörtént, a Közösségi Ház parkettáján, amely így alapos tisztítófolyamaton ment át, ahogyan a gyerekek még az asztal alatt is tologatták teherautójukat.

A jó órás barkácsolás után jöhetett a papírmerítés, s bár már sokadik alkalommal merítettünk együtt újrapapírt, még mindig akadt olyan gyerek, akinek ez újdonság volt. S mivel a papírmerítés időigényes dolog, ezért beosztottuk, ki ki után készít újrapapírt, s a többiek addig a teatasak hajtogatás rejtelmeivel ismerkedtek meg.

Tea minden háztartásban van, az őszi hűvösebb időben egyre sűrűbben főzzük a melegítő italt, s a filterek sok esetben kis tasakokban rejtőznke, hogy aromájukat minél tovább megőrizzék. Ezentúl ezeket sem kell már kidobni, hiszen igen dekoratív hajtogatásokat készíthetünk belőlük. A mostani alkalomra Kricskovics Zsuzsanna: Origami a konyhából című könyvéből válogattam, de az interneten számtalan szebbnél szebb teatasak-hajtogatás található, ajánlom mindenkinek.

Persze az előkészített pici papírokból a kisebb gyerekek nehezebben tudtak hajtogatni, de folyamatosan segítettünk nekik. Közben a keretben levő, a felesleges víztől megszabaduló papírmasszát is kiütöttük egy konyharuhára, sodrófával kilapítottunk még némi vizet, hogy tovább száradjon. A mai napon még nálunk pihentek, de a gyerekekkel megbeszéltük, hogy a jövő héten, amikor lesz a Madármikulás – vagyis PET palackból madáretetőt készítünk Mikulás ajándékként a madaraknak -, majd hazavihetik.

De így sem ment senki üres kézzel haza, hiszen a teherautó rakodóterében mindenki hazaszállíthatta saját teatasak-hajtogatásos üdvözlőlapját is, no meg egy szép délután töltöttünk együtt.

A mai játékos foglalkozást segítette: Békési Szabina, Horváth Judit, Horváth László és Mikula Melinda.

Jövő héten ismét találkozzunk, hogy a madarakhoz is jöjjön a Mikulás!

Horváth Judit