A Barangoló Közhasznú Egyesület madáretetők készítésére hívta a gyerekeket 2016. november 26-án délután, melyeknek az alapanyagául a mindenhol megtalálható PET palackot választottuk. Célunk az volt, hogy idén is jöjjön ezzel az ajándékkal a madarakhoz a Mikulás.

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódó „Nulla Hulladék” Végegyházán programsorozat záró foglalkozására érkező gyerekek szokás szerint az udvari játékkal melegítettek be, majd délután két órakor kezdődhetett a munka. Megbeszéltük, miért is fontos a madáretetők kihelyezése, s milyen felelősséggel jár ez. Magunk elé képzeltük a téli hidegben repülő kismadarat, aki elszántan teszi meg az utat a megszokott etetőhöz, s odaérve nem talál semmit.

Elhatároztuk, hogy mi folyamatosan ellenőrizzük majd a magokat, s ha kevés, mindig pótoljuk majd a madáreleséget. Az elmélet után jöhetett a gyakorlat, rövid instrukció után az alapanyagok megmunkálása. Volt, aki hozott PET palackból, volt, aki a Közösségi Házban gyűjtött alapanyagból kezdte kialakítani etetőjét, ajtót vágva műanyag falán, majd hurkapálcikából pihenő rudat is belehelyezve.

Az egyszerű barkácsolás mellett a kreativitás is szerepet kapott, hiszen a gyerekek nem elégedtek meg ennyivel, filctollal változatos díszítéseket is rajzoltak a műanyag borításra. Némelyik eléggé bohókás lett, s talán nem csak készítőjük, hanem a madarak is vidámabbak lesznek tőle.

Amikor mindenki elkészült, megtöltöttük az etetőket finom magkeverékkel, s már csak a kihelyezés következik. Megbeszéltük, hogy mindenki visz haza és az iskolába is, de ide, a Barangoló Közösségi Házba is kiteszünk egyet, hadd örvendjenek a madarak a terített „asztalnak”!

De mielőtt erre sor kerülhetett volna, még volt dolgunk! Ugyanis a múlt héten merített papír mostanra már megszáradt, tehát lehetett díszíteni. Színes ceruzával, filctollal és zsírkrétával rajzolni lehetett rá, de jócskán akadt szórólapból kinyomott alakzat is, főleg pillangó, amelyeket az újrapapírra lehetett ragasztani díszítésként.

Tervezgetés közben sós sütit is lehetett majszolgatni teával, így még haladósabb volt a munka. A rendrakás után még egy icipici idő volt arra, hogy kint, az udvaron is játszanak a gyerekek, majd kincseikkel együtt hazamentek.

A „Nulla Hulladék” Végegyházán gyerekprogramjai során jó néhány ötletet adtunk arra, hogy a mindennapos, sokszor a hulladékba szánt anyagokból milyen jó dolgokat alkothatunk. Az alapanyag tehát körülöttünk van, tessék észrevenni!

A Madármikulás foglalkoztatónkat segítette, támogatta: Elek Jánosné, Horváth Judit, Horváth László, Mikula Melinda, a Barangoló Közhasznú Egyesület és a Vöröskereszt Végegyházi Szervezete.

Jövőre ismét találkozzunk, hogy a madarakhoz is jöjjön a Mikulás!

Horváth Judit