A Barangoló Közhasznú Egyesület hetedik alkalommal rendezte meg községünkben hulladékcsökkentő akcióját, melyen 2017. április 1-jén délelőtt versengtek diákjaink az elsőségért a Barangoló Közösségi Házban.

Egyesületünk 2010-ben indította útjára az Örökzöld környezetvédelmi oktatóprogramját, melybe óvodások és iskolások is aktívan bekapcsolódtak. Zöld Manó és Barangoló Benő invitálta őket újabb és újabb érdekes játékra, melynek során játszva tanulhatták meg a környezetvédelmi praktikákat, válhattak önkéntelenül környezettudatosabbá.

A feladatok között tagadhatatlanul a legnépszerűbb a PET palackok taposása volt, melynek során az osztályok versenyeztek abban, hogy ki gyűjt több műanyag palackot, s abban is, ki toboroz a legtöbb segítőt e cél érdekében. Azóta minden évben megrendezzük tavasszal e hulladékcsökkentő versenyt, s egyre nagyobb kedvvel és teljesítménnyel vesznek részt benne a gyerekek.

Idén ismét játékos versengésre hívta Zöld Manó és Barangoló Benő a gyerekeket és segítőiket április 1-jén, s ez nem volt áprilisi tréfa. Gyönyörű, napsütéses tavaszi időben gyülekeztünk a nagy napon, s kilenc órára szép nagy kupacok kerekedtek a palackokat rejtő zsákokból, melyeket az osztályok szorgalmasan hoztak a közösségi ház udvarába.

Mindenki kidolgozta a maga stratégiáját, majd jöhetett a számolás. A zsákokból kikerült palackokat számolás után kupacokba dobáltuk, ha kupak volt rajtuk azokat előtte levettük, s külön gyűjtöttük.

Majd az osztályos kupacokat összetereltük egy óriási nagy kupacba, ami nem volt egyszerű feladat a mennyiség miatt.

Amikor ezzel a művelettel készen lettünk, szokás szerint most is lefényképezkedtünk idei gyűjtésünk eredményével, majd jöhetett a PET palackok laposra taposása. Ez mindig nagy élmény mindenki számára.

A palackok puffogó hangja keveredik a gyerekek sikongatásával, ahogyan élvezettel ugrálnak a puha palackokon. Közben persze a sok-sok palack egyre laposabbá válik. A taposásban nem csak a gyerekek, de a felnőttek is részt vettek, hogy minél alaposabb munkát végezzünk.

E nem kis munka után szembetűnő volt, mennyivel kisebb halom vált a palackokból. Azért még így is maradt jócskán kupac, s jött a kevésbé élvezetes része a napnak, újra zsákokba csomagoltuk a most már lapos palackokat. Körbefogtuk a halmot, úgy zsákoltunk, egyre közelebb haladva a középpont felé, ami a végét jelentette a feladatnak. S bár mindenki elfáradt, azért még a szemetet is összeszedtük magunk után. Jólesett egy kis pihenő és az alapos kézmosás, majd jöhetett az eredményhirdetés.

Természetesen mindenki kíváncsi volt idei eredményünkre, de előtte egy kicsit visszatekintettünk az előző taposásokra. 2011-ben, az első Tapossa-lapossa Napunkon 1.243 palackot gyűjtöttünk összesen. 2012-ben 2.826 palackot, 2013-ban 2.817 palackot, 2014-ben 4.429 palackot, 2015-ben pedig 7.516 palackot sikerült összegyűjtenünk és laposra taposni. Tavaly, a Kukafitnesz szelektíven program versenye szárnyakat adott az iskolásoknak, akkor 14.142 palack gyűlt össze a közösségi ház udvarán. Mindenkiben felmerült a kérdés, vajon az idén hogyan alakul versenyünk?

Nos, a VII. Tapossa-Laposra Napon összesen 13.220 palackot gyűjtöttek a versengő osztályok, egy kicsit kevesebbet, mint tavaly, de ez is igazán szép teljesítmény volt. Az első helyezést pedig a hatodik osztály érte el, akik a palackok több, mint a felét, összesen 6.675 palackot gyűjtöttek, és 31 segítőt hoztak magukkal. Így abszolút győztesei voltak ennek a napnak. A fődíjuk egy 10.000 Ft-os pizza-lakoma lett, melyet közösen fogyasztanak el, egy biciklitúrával egybekötve.

Természetesen a többi osztály is nyertese volt ennek a napnak, hiszen egy-egy vödör nápolyival ajándékoztuk meg őket, megédesítve ezt a napot. S hogy igazán jól végződjön ez a nap, kakaóval és kaláccsal vendégeltük meg az egybegyűlteket, hogy pótoljuk energiánkat e fáradtságos, de vidám délelőtt végén. A Barangoló Közhasznú Egyesület VII. Tapossa-Laposra Napja egyben az utolsó is volt, hiszen hamarosan beindul a házi szelektív hulladékgyűjtés, mindenki otthon tudja szelektálni hulladékai között a PET palackokat, hogy azokat újrahasznosításra elszállítsák. Mi hét éven keresztül hívtuk fel a szelektálás fontosságára a figyelmet a gyerekek segítségével, remélhetőleg most már minden háztartásban figyelmet fordítanak erre. Persze Zöld Manó és Barangoló Benő nem búcsúzik végleg, hiszen egyesületünk a közeljövőben tervezi Harmóniában a környezetért programját, több település, köztük a végegyházi diákok számára.

A mai nap gyűjtését a Végegyházi Gyermekekért Egyesületnek ajánlottuk fel, akik a befolyt összeget iskolánk gyerekeire fordítják majd.

Április első napján ismét egy feledhetetlen nappal lehettünk gazdagabbak, köszönjük támogatóinknak és segítőinknek: Korompai Sándor, Szél Csaba, a PRO-IT Management Kft., a Rockdairy Kft., Horváth Judit, Horváth László, Mezei Tibor, Mezei Tiborné, Mikula Melinda, Takács Márk, a Barangoló Közhasznú Egyesület, valamint a résztvevő összesen 85 gyerek és felnőtt, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a nap.

Barangoló Közhasznú Egyesület