A Barangoló Közhasznú Egyesület és a Végegyházi Gyermekekért Egyesület 2017. április 22-én rendezte meg a 10. Föld Napja Kalandtúrát, mely délelőtt 9 órakor kezdődött a Barangoló Közösségi Házban.

Az általános iskolás gyerekek számára rendezett hagyományos kalandtúránk szokás szerint a csapatok regisztrálásával kezdődött, s most is segítettünk a csapatok újjászervezésével, hogy a tíz állomásból álló vetélkedés mindenki számára zavartalan és örömteli legyen.

Kilenc óra után Kassai Kinga, kalandtúránk főszervezője köszöntötte a résztvevőket és segítőiket a közösségi ház udvarán. Jubileumi kalandtúránkon most is olyan feladatokkal vártuk a gyerekeket, melyek természeti értékeinkre hívták fel a figyelmet, s az sem elhanyagolható tényező, hogy a feladatok elvégzése során a kiscsoportok közösen bebarangolják településünket. Az idén még egy újdonság is várt ránk, hiszen csatlakoztunk az „Énekelj a Földért!” akcióhoz, hogy együtt énekeljünk a verseny végén.

A jelentkező csapatok kalandlapot készítettek megszerzendő pontjaik rögzítésére, a csapatuk nevéhez, s e nap szellemiségéhez kapcsolódva, melynek külalakja az első állomáson került értékelésre. Az első pontok megszerzése mellett kapták meg a résztvevők kalandtérképüket, melynek segítségével kezdődhetett a föld napi túra!

A következő állomás a lődombon felállított kiskapunál volt, ahol a nehéz terepen kellett pontosan célba, vagyis kapuba találni a focilabdával. Ezt követően a Végegyházi Horgásztóhoz kellett elsétálni, s most a résztvevők is a tóból foghatták ki a nyerő halakat.

Majd séta vissza, egészen a piactérig, ahol a vízzel lesúlyozott PET palack-kuglikat kellett minél ügyesebben feldönteni, lehetőleg minél többet egyszerre. A piac asztalánál is volt feladat, természetesen most is totó kitöltésével vártuk a gyerekeket.

Majd irány a liget, ahol lufikígyóvá kellett változnia a csapatoknak. A résztvevőknek a lufit maguk közé szorítva kellett libasorban körbesétálniuk a pavilont úgy, hogy a lufik ne szabaduljanak el, és ne is pukkanjanak ki.

A liget egy másik pontján várta a csapatokat a következő ügyességi feladat, tollaslabdát kellett mindenkinek beleütni egy szemetes kosárba. A tavaszi szellő nem könnyítette meg ezt a feladatot, sőt… Ezután következett két képkirakó feladat: Végegyháza címerét és a templomunkat kellett kirakni a megadott időn belül.

 Már nem sok volt hátra! A visszaúton ismét meg kellett állni a kisligetben, ahol először a fűben elszórt szemetet, összesen 10 darabot, kellett összeszedni. Ez csak a feladat első része volt, hiszen ezeket a megfelelő szelektív hulladékgyűjtőbe kellett rakni, sőt még az ezzel kapcsolatos kérdésekre is válaszolni kellett.

Az utolsó állomás a kiindulási helyen, vagyis a Barangoló Közösségi Házban volt, ez pedig a bizalomvonat volt. A gyerekek egymás mögé álltak, s megfogták az előttük levő vállát. Becsukták a szemüket, kivéve a legutolsót, aki a vállszorítással irányította az előtte állót, az is az előtte állót, s így kellett együtt elvonatozni a célig. Volt, akinek sikerült, volt, akinek nem. Az újonnan érkezőknek pedig mindig volt szurkolótábora azokból, akik már túljutottak az utolsó megmérettetésen is.

Tartalmas nap volt ez a mai, már csak az eredményhirdetés maradt hátra. Összegyűltünk hát, hogy kiderüljön, az idén ki szerezte a legtöbb pontot a községünket átszelő kalandozásai során.

Az I. helyezett a Barátunk a természet fiatal csapata lett, a II. helyet a Természet lányai csapata szerezte meg, a bronzérmet pedig a Földmentők csapata kapta, egy-egy vödör nápolyival együtt.

A többiek is ügyesen helytálltak, s ezért minden csapat kapott oklevelet és csokit, s természetesen egy újabb feledhetetlen nap emlékét. A közös fénykép elkészülte után pedig következett a közös éneklésünk, a Gyújts egy gyertyát a Földért című dal, melyről videófelvétel is készült.

A mai napon szerencsénk volt az időjárással, esőmentes délelőttünk volt, bár kicsit hűvös. Ezért a Közösségi Házba invitáltuk meg a gyerekeket és a túra segítőit, hogy együtt fogyasszuk el az időközben elkészült finom bográcsos paprikás krumplit. Jóízűen falatoztunk, beszélgettünk, együtt pihenve ki a fáradalmakat.

A 2017. évi Föld Napja Kaladtúra támogatói, segítői: Androvicz Edina, Balázsi Tímea, Domány Barbara, Gábor Martina, Gerczuj Imre, Gyenes Kinga, Hajdú Alex, Hajdú Tamás, Horváth Judit, Horváth László, Juhász Zoltánné, Kassai Kinga, Kovács Nauzika, Lakatos Valéria, Lipták Írisz, Medve József, Medvéné Szabó Barbara, Mezei Katalin, ifj. Mezei Tibor, Mezei Tibor, Mezei Tiborné, Mikula Melinda, Sipos Dominika, Szalay Lászlóné, Szellék Attila, Takács Márk, Barangoló Közhasznú Egyesület, Végegyházi Gyermekekért Egyesület. Köszönet érte!

Jövőre ismét találkozunk!

Barangoló Közhasznú Egyesület