Negyedszer került megrendezésre a Száraz- ér a mi vizünk környezetvédelmi vetélkedő 2017. április 28-án délután, ezúttal Nagybánhegyesen, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskolában.

A Barangoló Közhasznú Egyesület és a Végegyházi Sporthorgász Egyesület közös vetélkedője 2013-ban a Zöld Forrás pályázat támogatásával indult. Az előző három versenyt mindig más helyszínen rendeztük meg, így Végegyházán, Mezőkovácsházán és Tótkomlóson is jártunk. Ebben az évben Nagybánhegyesre látogattunk el, a Savio Szent Domonkos Katolikus Iskola és Óvoda látott bennünket vendégül. A versenyre idén négy iskola nevezett: a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola Gerendási, Nagybánhegyesi és Végegyházi Telephelye, valamint a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 4-4 fős csapata.

Bondorné Lóczi Erika, a verseny helyi házigazdája, s mai feladataink összeállítója, valamint a nagybánhegyesi csapat felkészítő tanára köszöntötte az érkező csapatokat és kísérőiket, megmutatta nekünk iskolájukat, s finom falatokkal kínált bennünket. Majd a csapatok elfoglalták helyüket. Erika bemutatta a zsűrit. A zsűri elnöke hagyományosan Gyivicsán András, a Száraz-ér Társaság elnöke, a zsűri tagjai pedig Dékányné Balogh Lídia és Horváth László voltak.

A versenyzők idei esszé-feladata: A Száraz-ér természeti értékei volt. Az írásokat két feladat között olvasták fel felváltva a csapatok, melyből nem csak az ér élővilágát ismerhettük meg, de arról is sokat megtudtunk, mit jelent ez a hely a gyerekek számára, s milyen tennivaló van a védelmével kapcsolatban.

A verseny előtti felkészülési időszakban nem csak az esszét írták meg a diákok, de alaposan tanulmányozták a Száraz-ér Társaság Marosháton, Száraz-ér vidékén című kiadványát is, illetve minden elérhető információt érfolyásunkról. S hogy mi mindenben mérték össze idén tudásukat?

Először minden csapat egy feladatlap kérdéseire igyekezett minél pontosabb válaszokat adni, sok pont múlott ezen a megmérettetésen. Majd a csapatok puzzle összerakásán ügyeskedtek, s amikor ez sikerült, a kép felismerése mellett plusz pontot ért az is, ha néhány szóval bemutatták a gyerekek a képen látható törpemandulát, vadkacsát, darut, illetve a Török-hidat.

A kreativitást vette célba a következő plakátkészítési feladat, ahol olyan figyelemfelhívó rajzot kellett készíteni, amely a Száraz-ér, annak élővilága és a természetvédelem témakörét érintette. Az alkotás után ezt a plakátot a csapat egy tagjának be is kellett mutatnia, el kellett mondani a kép mondanivalóját is.

Ezt követően versírási feladat következett. Ehhez azonban az összekevert betűkből előbb ki kellett találni azt az öt szót, melyeknek e versben mindenképpen szerepelnie kellett. A gyerekfantázia szárnyakat kapott, jobbnál jobb száraz-eres versikék kerültek bemutatásra.

Utolsó feladatként egy keresztrejtvény meghatározásait kellett megfejteni. A fősorban a belezi kereszt rejtőzködött, s ha ezt megtalálták a csapatok, akkor plusz pontot ért minden információ róla.

Játék, tudás és szerencse egyszerre játszott szerepet, a lényeg, hogy a fiatalok jól érezzék magukat ismeretszerzés közben. Persze ilyenkor már az is fontos, ki hogyan teljesített, lehet az esélyeket latolgatni, de biztosat csak a végén lehet tudni. Ennek eldöntése a zsűri dolga, lehetett a pontokat összeszámlálni. Az összesítést követően került sor az eredményhirdetésre. Ehhez az iskola aulájában gyűltünk össze, ahol sok-sok ajándék várt mindenkire. Vajon idén ki lesz az első? Hiszen a vetélkedő nyertese viheti haza a vándorkupát. Első alkalommal a nagybánhegyesi csapat őrizte egy évig, majd a mezőkovácsháziak, s harmadik alkalommal pedig a végegyházi csapat. Most vajon ki?

Idén az I. helyezett és a Száraz-ér a mi vizünk környezetvédelmi vetélkedő vándorkupájának nyertese ismét a Nagybánhegyesi Természetvédők csapata lett. Gratulálunk nekik!

Ezüstérmes a Gerendási Hársfa csapata, a bronzérem tulajdonosai pedig a tótkomlósi Pintyőkék csapat tagjai lettek.

Negyedik helyezést a Végegyházi Vadvirágok csapata ért el az idén.

Emlékezetes délután volt ez a mai. A csapatok ajándékkal megrakva és sok-sok élménnyel térhettek haza a mai vetélkedő után.

Nagybánhegyesi házigazdáink nevében Bondorné Lóczi Erika ajándékkal köszönte meg a mai napot a zsűrinek, illetve a felkészítő pedagógusoknak Kunné Leövei Máriának, Lankó Zsuzsannának és Horváth Juditnak.

Megbeszéltük, jövőre ismét találkozunk, ezúttal Végegyházán!

A verseny támogatói: Farkas Sándor, Nagybánhegyes polgármestere, Nagybánhegyes Község Képviselő-testülete, a Nagybánhegyesi Szülői Munkaközösség, Illésné Lestyan Veronika, a Nagybánhegyesi Nagycsaládos Egyesület, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda Nagybánhegyesi Telephelyének Nevelőtestülete, a Száraz-ér Társaság Természetkutató és Környezetvédő Egyesület, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület és a Barangoló Közhasznú Egyesület.

Horváth Judit