A Barangoló Közhasznú Egyesület vehette át az idei Európai Hulladékcsökkentési Díjat egyesület-civil szervezet kategóriában 2017. május 18-án, Barcelonában.

Egyesületünk megalakulása óta sokat foglalkozik környezetünk védelmével, ezért is csatlakoztunk a 2016. november 19-27. között megrendezésre kerülő Európai Hulladékcsökkentési Héthez, „Nulla Hulladék” – hulladékcsökkentési hét Végegyházán című programunkkal. Már az is nagy örömünkre szolgált, hogy az akció magyarországi koordinátora, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) programunkat ítélte a legjobbnak civil kategóriában, s terjesztette azt a brüsszeli koordinációt ellátó, nemzetközi szakemberekből álló zsűri elé.

Európa számos országából összesen 86 tevékenységet neveztek a koordinátorok az idei díjra. Idén március 24-én ültek össze az EWWR (European Week for Waste Reduction) díj bírói Brüsszelben, hogy meghirdessék a 2016-os EWWR díj döntőseit. Nagy büszkeséggel töltött el bennünket, hogy civil kategóriában a Barangoló Közhasznú Egyesület programját is a legjobb három közé választották. Versenytársunk kategóriánkban egy német és egy horvát program volt. A hat kategória három-három helyezettje meghívást kapott az ünnepélyes díjátadóra, melyre 2017. május 18-án került sor Barcelonában.

Nagy várakozással tekintettünk spanyol utazásunk elé, hiszen nagy dolog, hogy egy végegyházi civil szervezet képviselheti hazánkat. Hát még, hogy egy nemzetközi környezetvédelmi konferencia közönsége előtt kerül sor erre az eseményre.

Egyesületünket sokan ismerik, nem csak itt, Végegyházán, de a környező településeken is. Ám most Barcelonában is megismerhetik tevékenységünket! Erről álmodni sem mertünk eddig. Tehát irány Barcelona! A Barangolót ketten képviseltük, Horváth András Zsolt és jómagam.  Nyelvi korlátaim miatt Andor angol tudása nélkülözhetetlen volt, így nem csak a látványt élvezhettem, de a tartalom is tolmácsolásra került számomra.

Az egész napos nemzetközi konferencia helyszíne a Casa del Mar, Llotja de Soja gyönyörű épülete volt, ahol szakértő előadók beszéltek a hulladékkezelés preventív módjairól, mint a fenntartható fejlődés egy új megközelítési módjáról. Az előadásokat szakmai beszélgetések követték, melyhez bárki hozzá is szólhatott. Számunkra persze a 13.30-kor kezdődő ünnepélyes díjátadás volt a legemlékezetesebb esemény.

Kategóriánként bemutatták a döntős szervezeteket, majd a feszültség fokozásaként a zsűri egy-egy tagja elmondta a kiválasztás szempontját, miért is esett a győztesre a választás. Bevallom, nagyon izgultam. Persze, nagy dolog az első három közé kerülni, de olyan jó lenne győztesnek lenni! Mint utólag megtudtam Andrástól, a mi kategóriánk győztesének kiválasztásánál értékelték a gyerekek bevonását a különböző tevékenységekbe, a program további folytatásának lehetőségét és azt, hogy bárhol adaptálható.

S ezután az is kiderült, hogy az egyesület-civil szervezet kategóriában az EWWR díj győztese a Barangoló Közhasznú Egyesület lett.

Tehát a győztesnek járó díjat mi vehettük át tevékenységünk elismeréseként. Nehéz elmondani, milyen boldogsággal is járt győztesként felállni az emelvényre. Úgy gondolom hosszú évek környezetvédelmi munkája csúcsosodott ki abban a pillanatban, amelyhez sokak önkéntes munkája vezetett egyesületünk életében. Persze ehhez a díjhoz nem jár semmilyen anyagi juttatás, de a civileknek nem is ez a legfontosabb. Ebben a díjban az testesül meg, hogy jó az, amit csinálunk, csak így tovább!

Az Európai Hulladékcsökkentési Díjunkat együttműködő partnereinknek is bemutatjuk majd Civil Kerekasztalunkon. S a résztvevő gyerekeket is szeretnénk meghívni és vendégül látni, hogy megköszönhessük közreműködésüket. Hiszen ez a díj mindannyiunk sikere!

Horváth Judit

/A díjátadás képének forrása:  www.facebook.com/ewwr.eu/