A Barangoló Közhasznú Egyesület és a Végegyházi Sporthorgász Egyesület hetedik alkalommal is csatlakozott a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért országos akcióhoz, melyhez idén a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai is aktívan részt vettek.

Az idén először a Takarítási Világnaphoz csatlakozva rendezték meg a TeSzedd! kampányt, amelyet világszerte szeptember harmadik szombatján tartanak.

Magyarországon 2011 óta minden évben megszervezik az önkéntesek közös szemétszedési akcióját. A Let’s clean up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) mozgalomhoz hazánk 2014-ben csatlakozott a TeSzedd! akcióval, így tehát egy európai szintű akcióban vehettünk részt.

Az akció célja az, hogy megtisztítsuk környezetünket a felelőtlenül eldobált szeméttől, másodsorban pedig az, hogy erősítsük az emberekben a környezetvédelem fontosságát.

Végegyházán két napon volt lehetőség a TeSzedd! akcióban szemétgyűjtésre, s ezáltal településünk szebbé tételére.

Szeptember 14-én, péntek délután a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda felsős és alsós diákjai mutatták meg, fontos számukra környezetük tisztán tartása.

A Barangoló Közhasznú Egyesület az akció kezdetén minden iskolást vendégül látott a Barangoló Közösségi Házban nápolyival és üdítővel, s néhány hasznos tanáccsal. Majd gumikesztyűvel és szemetes zsákkal felszerelkezve útnak is indultak a csoportok.

A nagyobbak a fő utca középső részétől a vasútállomásig szedték a szemetet, s betértek a nagyligetbe is.

A kisebbek a fő utcán visszafele az önkormányzatig, a kisligetben és a Bucsek iskolában kutatták fel a hulladékot. A kicsik szerint a végegyházi lakosok nem szemetelnek sokat, sőt megígérték, hogy ők maguk sosem fognak szemetelni. Remélem így is lesz!

Másnap, szeptember 15-én délután a Barangoló Közhasznú Egyesület és a Végegyházi Sporthorgász Egyesület ismét várta TeSzedd! akcióra az érdeklődőket.

Délután két órakor a barangolós megvendégelés után útnak is indultunk a Száraz-ér partjához. Közben útba ejtettük a természetvédelmi területet jelző táblát is, mely érfolyásunk védelmére hívja fel ugyan a figyelmét, de a víz most is szörnyű állapotban volt.

   

Szemetet keveset találtunk ugyan, de a nádtól és a békalencsétől a vízben sem gyönyörködhettünk. Lassan már csak a régi képek és az elbeszéléseink ismertetik meg a gyerekekkel természeti kincsünket.

A szemétszedő túránk során azért volt jó néhány emlékezetes pillanat is, a lődomb megmászása és lejtőjén való lefutás, a Végegyházi Horgásztó szépsége, a gyalogtúra során látott növény- és állatvilág, s közben bőven jutott alkalom beszélgetésre, játékra is.

A két nap alatt sokfelé jártunk, szerencsére nem sok szemetet találtunk, s bízunk benne, hogy aki velünk volt, azok ezután is óvják, vigyázzák környezetünket.

A végegyházi TeSzedd! akciót segítette: Dékány Ildikó, Horváth Judit, Horváth László, Paulik Margit, Szántó László, Tóthné Molnár Katalin.

Október közepén újra találkozhatunk Őszi nagytakarításunk során, ahol szemétszedő túránk során remélhetőleg az ősz színeiben is gyönyörködhetünk majd.

Horváth Judit