KUKAFITNESZ ÚJRAHASZNOSÍTVA, ISMÉTELHET A BARANGOLÓ!

A Földművelődési Minisztérium által kiírt pályázat kedvező elbírálása után rajtolhat el környezetvédelmi rendezvénysorozatunk. Ugyanis újabb támogatást kaptunk a hulladékcsökkentő lakossági szemléletformáló programunkra, a Kukafitneszre.

A Barangoló Közhasznú Egyesület augusztusba nyújtotta be támogatási kérelmét a Földművelésügyi Minisztérium által vissza nem térítendő támogatás elnyerésére kiírt pályázatra. „A hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatás elnyerésére” benyújtott pályázatot támogatásra méltónak ítélték, és 2.970.600 forint költségvetési támogatásban részesítették. Így az elmúlt év tavaszán nagy sikerrel megvalósított Kukafitnesz szelektíven programunkat újabb lakossági szemléletformáló programsorozat követheti, Kukafitnesz Újrahasznosítva címmel. Terveink szerint a program öt település általános iskoláival együttműködve valósul meg, Battonya, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Nagybánhegyes, és Végegyháza nebulói tanulhatnak játékos és szórakoztató formában a hulladék újrahasznosítás praktikáiról.

A januártól márciusig tartó rendezvénysorozat során a gyerekek vetélkedhetnek, tanulhatnak, jól érezhetik magukat és természetesen tehetnek környezetük védelméért.

A konkrét események a program során az alábbiak lesznek:

Interaktív kiállítás az újrahasznosításról mind az öt településen, a gyerekek totót töltenek ki osztályonként az újrahasznosítás témakörében. Külön pontot kaphatnak a csapatok, ha sok felnőttet csábítanak el a kiállításra.

Játszd Újra Nap – újrahasznosító projekt nap az érintett települések iskoláiban. Ennek a rendezvénynek része lesz a csere-bere piac, szódavíz bemutató, használt ruha felújító ötletek stb. Az iskolák által hozzáadott ötleteket a zsűri külön pontozza, a csapatok külön pontokat kapnak azért is, hány felnőttet csábítanak el az Újra Hasznosító Napra. Településenként és összesítve is díjazzuk a legjobb ötleteket.

Plakátkészítés az újrahasznosításról – csapatonként egy-egy óriásplakát.

Projektzáró - Kukafitnesz Újrahasznosítva záró kiállítás az óriásplakátokból, csapatonként egy újrahasznosításról szóló jelenet bemutatása, eredményhirdetés, a résztvevő gyerekek, felnőttek és önkéntesek megvendégelése, ÖKO-játszóház, zenés záróműsor.

Ez a program reményeink szerint méltó folytatása lesz a múlt év tavaszi Kukafitnesz Szelektíven programunknak. Arra kérünk mindenkit, segítse a gyerekek vetélkedését!Ha csábítják a csemeték a rendezvényekre, akkor engedjenek a hívásnak, mert érdekes dolgokat láthatnak és hallhatnak, valamint a gyerekeket is segítik a versengésben. S ha közben esetleg még tanulnak valamit, az már csak hab a tortán.

Rajta hát, fogyasszuk le közösen a kukáinkat!

Horváth László