ELSTARTOLT A KUKAFITNESZ ÚJRAHASZNOSÍTVA KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM

Projektnyitó rendezvénnyel indult útjára a Barangoló Közhasznú Egyesület környezetvédelmi programja Kukafitnesz Újrahasznosítva címmel. A rendezvényre 2018. január 23-án került sor a Barangoló Közösségi Házban.

Kettős jelentésű a program neve, hiszen 2016-ban már volt egy nagysikerű Kukafitnesz Szelektíven programunk, így az újrahasznosítás erre is utal, másrészt a program elsődleges témája is az újrahasznosítás. A programban együttműködő intézmények képviselői és a szervezők véglegesítették a programelemeket, azok időpontjait, hogy megkezdődhessen az érdemi munka. Az öt résztvevő település - Battonya, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Nagybánhegyes, és Végegyháza - oktatási intézményeire épül a rendezvénysorozat, hiszen a gyerekek a legfogékonyabbak az új dolgokra, és rajtuk keresztül a szülők is elérhetőek.

A program vándorkiállítással indul, amely az újrahasznosításra hívja fel a figyelmet, bemutatva néhány gyakorlati praktikát, és lehetőséget ad arra is, hogy a gyerekek saját újrahasznosítási ötleteikkel is kibővítsék az anyagot. A kiállítás részeként a gyerekek tudásukról is számot adhatnak újrahasznosítási és komposztálási totó formájában.

Természetesen nem maradhat el az óriás plakátkészítés sem, amelynek témája szintén az újrahasznosítás, s a kész pályamunkákat a projektzáró rendezvényen állítjuk ki. A gyerekek tetszőleges technikával készült alkotásai üde színfoltjai lehetnek a projektzárónak.

Új elem a programban az Újrahasznosító nap, ennek során a gyerekek és szüleik újrahasznosítási praktikákkal ismerkedhetnek meg. A rendezvényen minden partner a saját ötleteit valósíthatja meg, mindössze két kötelező elemet kell megvalósítani.Az egyik a szóda-bár, ahol a szódavíz népszerűsítése a cél, hiszen a szódás balon újrahasznosítható, ellentétben az ásványvizes palackkal. A szódabárhoz kapcsolódik a szörpkóstoló, ahol házi szörppel látjuk vendégül a gyerekeket, hiszen a cukros pet palackos üdítők korában egyre kevesebb gyermek ismeri a szódát és a szörpit. A másik kötelező elem a csere-bere, ami szintén újrahasznosítás, hiszen a megunt játékok elcserélésével a játékok nem a hulladékba kerülnek, hanem tovább élik rendeltetésszerű életüket.Az Újrahasznosító nap reményeink szerint hagyományteremtő rendezvény lesz, a szemléletformálási tevékenység elemévé válik az oktatási intézményekben.

A programot nagyrendezvénnyel zárjuk a Végegyházi Művelődési Központban, ahol a gyerekek plakátjai kerülnek kiállításra, illetve minden iskola egy rövid műsorral járul hozzá a zárórendezvényhez. Természetesen a gyerekek megvendégelése sem maradhat el, és öko-játszóház is várja vendégeinket. Minden iskola megajándékozásra kerül egy-egy sportszer csomaggal, illetve természetesen a verseny eredményhirdetésére is sor kerül.

A program során reményeink szerint a gyerekek nem csak ismereteket szerezhetnek, hanem jól is szórakoznak, és számos élményt szerezhetnek, miközben mindenkit arra biztatnak, fogyassza le a kukáját.

A programot a Földművelésügyi Minisztérium támogatta.

Horváth László