MEGVAN AZ ELSŐ EZRES…

Június közepén ért véget a Barangoló Közösségi Ház felújítása, természetesen csak fizikai valójában, hiszen számos engedély, elektromos ki- és bekötés még hátra volt.

Július 18-án kötötte be az áramszolgáltató azt a speciális órát, amely az elkészült napelem-rendszer üzembe helyezéséhez elengedhetetlen. A bekötés után indítottuk a 15 Kw teljesítményű háztartási erőművünket, amely hivatott a teljes elektromos hálózatunkat ellátni, illetve szolgáltatni fogja a téli időszakban az infrapaneles fűtés elektromos áram szükségletét.

Ez a fejlesztés, amely a Vidékfejlesztési Program keretében a Barangoló Közösségi Ház energetikai és elektromos felújítása nyertes pályázatunkból valósulhatott meg, új fejezetet nyit az egyesület életében. Az Európai Unió és a Magyar Kormány 26,15 millió Ft támogatást nyújtott, mely lehetővé tette, hogy valóra válhasson régi tervünk, ökocentrummá fejleszthettük intézményünket.

Eddig is fontos szerepe volt a környezetvédelemnek és a fenntartható fejlődésnek a tevékenységünkben, de most végre elértük azt, hogy a fő működési helyünk környezetbarát és energiatakarékos módon üzemel, példát mutatva a környezetünknek. Most már nem csak beszélünk arról, hogy óvni kell a környezetünket, hanem teszünk is érte.

Mi is történt? A nyílászárók cseréje, valamint a tető hőszigetelése, jelentősen visszafogja az épület hő veszteségét. Ehhez járul a korszerűen felújított elektromos hálózat,  valamint a modern technikán alapuló fűtési rendszer.

A helyiségek fűtését 99%-os hatékonyságú infrapanelek fogják megoldani. Összesen 30 darab infrapanel került beszerelésre. Az infra fűtést napelemmel kombinálva hatékony és energiatakarékos fűtési módszer. Nincs semmilyen káros anyag kibocsátása, csak villamos energiára van szüksége. Egy gondos napelem rendszer és fűtési rendszer tervezésével el lehet érni, hogy a fűtésköltségeket minimalizáljuk.

Az infrapaneles fűtés esetében sokkal egyenletesebb hőmérséklet alakul ki. Nem keringeti a levegőt, nem száll a por, és jó hatásai vannak a szervezetre is.Az infrapanel az elektromos energiát alakítja infravörös sugárzássá. A kerámiakristályok maximalizálják a hő leadást az egész felületen és 7-10 µm hullámhosszú sugárzással szórják a környező térség felé. Az infravörös sugárzás nem melegíti fel a légtér levegőjét, hanem közvetlenül az ott tartózkodó élőlényeket és tárgyakat fűti. Kellemes hőérzetet eredményez, még alacsonyabb hőmérséklet mellett is.

Természetesen a puding próbája az evés, sem a fűtési hatás, sem a fogyasztás gyakorlati értékei még nem ismertek, hiszen az energetikai számítások elméleti síkon történtek, jövő tavasszal már okosabbak leszünk. Túl leszünk az első télen, és kiismerhetjük a berendezések üzemeltetésének csínját-bínját.

A napelemeink dolgoznak, a kánikulának is vannak előnyei, az első két hétben ezer kilowatt áramot termeltek a szorgos eszközeink, ami nem kevés, és biztató képet fest a termelésről. A teljes évi termelés természetesen majd jövőre derül ki, ahogy a fogyasztás is, de az egyértelmű, hogy komoly energetikai és környezetterhelési megtakarítást érthetünk el a megújuló energia hasznosításával. A káros anyag kibocsátásunk gyakorlatilag megszűnt, a környezetünk terhelése már ettől is csökken. Kismértékben járulunk hozzá a javuláshoz, de a példa követhető, sok kicsi sokra megy.  Mindenkit arra biztatunk, keresse meg saját környezetében azokat az egyszerű és elérhető ökopraktikákat, amelyekkel hozzájárulhatunk a környezetünk védelméhez, hiszen: Miénk itt a tér!

Horváth László