SZAVAZZ EGY GYEREKKUCKÓS PLAKÁTRA!

GyerekKuckónk rajzszakkörében 2019. november 16-án plakátokat készítettek a gyerekek, melyek az újrahasznosítás fontosságára hívták fel figyelmét. Ezzel az eseménnyel vette kezdetét a Barangoló Közhasznú Egyesület „Őszi Kukafitnesz Végegyházán” programsorozata, mellyel csatlakoztunk az idei Európai Hulladékcsökkentési Héthez.

Egyesületünk ebben az évben is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, melynek szlogenje: Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!”. November 16-24. között több programmal is ezt a célt kívánjuk szolgálni, s minél több embert rávenni arra, csatlakozzon hozzánk!

Mai GyerekKuckónk nem csak a rajztémájával kapcsolódott az újrahasznosításhoz, hiszen a gyerekekkel először olyan plakátokat néztünk meg, melyeket két évvel ezelőtt Kukafitnesz Újrahasznosítva programunk során battonyai, mezőhegyesi, mezőkovácsházi és természetesen végegyházi iskoláscsoportok rajzoltak arról, miért is fontos az újrahasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés és az, hogy környezetünket óvjuk és védjük az utókor számára. Ezek a plakátok lehetőséget adtak arra, hogy beszélgessünk a látottakról, valamint arra, hogy ötleteket meríthessünk a készülő plakátokhoz.

Megbeszéltük azt is mire jó egy plakát, mire figyeljenek rajzolás közben a gyerekek, hogyan lehet felhívni a néző figyelmét egy-egy fontos dologra. Először vázlatok készültek, egyéni elképzelések alapján. Amikor már majdnem készen voltunk, mindenki elmondhatta, mit szeretne rajzával elmondani, tanácsokat is adtunk egymásnak a további munkához.

Mielőtt a vázlatok alapján a plakátkészítésbe kezdtünk, megtízóraiztunk, almateát ittunk süteménnyel. Szokás nálunk, hogy az itt hagyott poharakat, bögréket eltesszük, s most az újrahasznosítás jegyében mindenki ezekből választhatott magának poharat, ahányan voltunk, annyifélét. E pihenő után jöhetett az alkotás folytatása, a rajzlapokon egyre inkább körvonalazódott egy-egy fontos, figyelemfelhívó történet, mindenki a saját fantáziája alapján ábrázolta, mire szeretné felhívni a figyelmet környezetünk védelmében.

Miután a rajzolással készen voltunk, jöhetett a színezés is. Igyekeztünk erőteljes színekkel is kidomborítani mondanivalónkat. A rajzeszközök mellett „hulladék” anyagokat is kikészítettem: színes papírmaradékokat, háncsot, parafát, teatasakokat, de ezeket nem igazán használták a gyerekek, szívesebben rajzoltak.

Az is igaz, hogy az A/4-es méret behatárolta a lehetőségeket. Mint mindig, most is eltérő tempóban dolgoztak a rajzszakkörösök, de szokás szerint volt pótfeladat is. Aki elkészült a plakáttal, választhatott régi képes újságokból képeket, tettem ki különböző sablonokat is, és belekóstoltunk a kollázskészítésbe.

Szív, négyzet, téglalap és csepp formájú sablonokat helyezve a képekre, majd körülrajzolva, kivágva és felragasztva egy rajzlapra érdekes, dekoratív képek készültek az utolsó félórában is. A déli harangszó előtt még egy kis tea, keksz és az elmaradhatatlan cukorka remek lezárása volt mai foglalkozásunknak is.

Az alkotómunkát befejeztük, de a java még hátra van. Hiszen az elkészült plakátokkal minél több ember figyelmét szeretnénk felhívni. Erre a közös játék a legcélravezetőbb. A Barangoló Közhasznú Egyesület facebookos oldalán elindított közönségszavazás során reméljük, minél többen megnézik feltöltött plakátjainkat, sőt még szavazhatnak is azokra, melyek tetszést arattak. A legtöbb szavazatot elért alkotásokat pedig természetesen jutalmazni is fogjuk egy hét múlva, november 23-án délután 14 órakor itt, a Barangoló Közösségi Házban.

Horváth Judit