ÚJRAHASZNOSÍTÁSI KÖRFORGALOM A BARANGOLÓBAN!

Egyesületünk, a Barangoló Közhasznú Egyesület az idei évben is csatlakozott az Európai hulladékcsökkentési hét programsorozatához, amelynek központjában az idén az újrahasználat, újrahasznosítás lesz.

Egyesületünk 2016 óta csatlakozik ahhoz az európai hulladékcsökkentési programhoz, amelynek elsődleges feladata a hulladékcsökkentés és az újra használat népszerűsítése, a figyelem felhívása a környezet védelmének fontosságára.

Az idei évben ismét szervezünk elektronikus hulladékgyűjtést, amit sokan kértek, reményeink szerint a z összegyűlt hulladék elszállítása sem lesz megoldhatatlan feladat. Az idei évben kérjük, hogy, aki megunt, de még használható eszközt hoz, az jelezze, ugyanis megkezdtük egyesületünk újra használati központjának kialakítását, ahol egész évben gyűjteni fogjuk a használt ruhákat, még használható bútorokat, eszközöket, amelyeknek új tulajdonost keresve csökkentjük a környezeti terhelést. Ez a program nem csak a hulladékot csökkenti, de egyben segítséget tud nyújtani azoknak a nehezebb sorsú családoknak, akik nem tudnak megvásárolni mindent, amire szükségük van. Önkénteseink, kisebb javításokat is elvégeznek, ha szükséges, így a kishibás eszközök felújítás után újrahasználhatóvá válnak. A központ részletes működési tervével illetve a részletes információkkal hamarosan jelenkezünk!

Visszatérve a hulladékcsökkentési hétre, a program része lesz hagyományosan a kerek asztal találkozó, amelyen a helyi szervezetek, intézmények, döntéshozók ismerhetik meg egymás véleményét az adott problémakörben.

A gyerekek sem maradnak ki, nekik hulladékhasznosító pályázatot hirdetünk, ahol is osztályonként vehetnek részt és hulladékhasznosítási ötleteikkel pályázhatnak. Kreálhatnak hulladék szobrot, játékot, használati tárgyat hulladékból. A legjobb pályaműveket benyújtó osztály pizza utalványt nyer, a versenyben résztvevő összes csapat szintén számíthat némi kis meglepetésre! A verseny műveket pártatlan zsűri fogja elbírálni, s az eredményhirdetés november 26-án lesz a Barangoló Közösségi Házban! Itt nem csak megvendégelésben lesz része a gyerekeknek, hanem megnézhetik a Száraz-ér, ami összeköt kiállításunkat, amely a helyi vízfolyás és a helyi környezet védelméről szól.

Az idei évben is része a programnak a Barangol a mikulás gyűjtés, hiszen tizenöt éve folyik az akció, amely klasszikus példája az újra használatnak. Az újrahasználat mellett a gyerekeknek is nagy örömet tudunk szerezni. A hulladékcsökkentési hét programjaival igyekszünk minél több ember figyelmét felhívni arra, hogy fontos a környezetünk védelme, valamint arra, hogy nem csak a nagy, globális akciók hatnak kedvezően a környezetre, hanem a kisebb helyi lokális megmozdulásoknak is megvan az értelme és a haszna. Munkára fel!

Horváth László