SZÁRAZ-ÉR, AMI ÖSSZEKÖT!

Néhány hete ért véget az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amely során többek között néhány tonna elektronikus hulladéktól szabadítottuk meg a település lakosságát, és igyekeztünk a gyermekeket is a hulladékcsökkentésre sarkallni. De már itt is van az újabb, helyi környezetünket védő akciónk.

Az Agrár Minisztérium Zöld Forrás pályázatának segítségével indíthatunk jövő év elején a Száraz-ér védelmében egy újabb rendezvénysorozatot. A megvalósuló program négy iskola bevonásával igyekszik a legfiatalabb korosztály figyelmét felhívni a helyi vízforrás védelmére, vetélkedő, kalandtúra, nagyrendezvények várják a nebulókat. Reményeink szerint a vírus sem akadályozza meg a program megkezdését. A tervezett októberi indítást halasztottuk el a pandémia miatt, remélve, hogy a jövő év eleje kedvez terveinknek. Remélhetőleg addigra szinte minden iskolást beoltatnak a szüleik, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyeit. A tavaszi időszakban várhatóan sor kerül a Száraz-ér konferencia megrendezésére is, amely a nagyközönségen kívül a döntéshozókat, szakembereket is várja helyzetelemzésre és együtt gondolkodásra, hiszen nagy a baj. Csak meg kell nézni szeretett vízfolyásunkat. Elmocsarasodott, elhanyagolt, pangó büdös vizéből nyári időszakban menekülnek az állatok, vagy eltűnnek, sajnos. A nem túl régi időkben még halakat lehetett fogni a Száraz-ér végegyházi szakaszán, mostanában már békát sem nagyon látni az egyre romló minőségű vízben. Nyári időszakban nemegyszer a településünket is megüli a poshadt víz szaga. Nem jól van ez így!

Egyesületünk már tizenötödik éve emeli fel hangját a helyi vízfolyás érdekében, de sajnos a hivatalos szervek nem igyekeznek segíteni. Fontosabb az öntözés, ezért nem kap elég vizet az ér. Igen, fontos az öntözés, hiszen a mezőgazdaság stratégiai ágazat, de szükséges az arányok fenntartása, úgy, hogy ne okozzunk kárt a természeti környezetben sem. A terület helyi védelem alá került a települések belterületén, a külterület pedig Natura 2000 védelem alatt áll. Sajnos úgy tűnik, ezek csak hangzatos intézkedések voltak, amelyek mögött nincs semmi valós teljesítmény, hiányzik a valódi akarat.

A program során igyekszünk megkeresni azokat a partnereket, akik saját szintjükön valóban tenni akarnak a Száraz-ér védelmében, legyenek azok magánszemélyek, óvodások, iskolások vagy döntéshozók, miniszterek, politikusok. Mindenki a maga szintjén tegyen hozzá a Száraz-ér védelméhez, hiszen itt Dél-békésben a Száraz-ér az, ami összeköt minket a közös sorsunkon kívül.

A teljes és részletes programtervet januárban mutatjuk be, de addig is várjuk azokat, akik tenni akarnak az utolsó előtti percekben, mielőtt késő lenne.

A Száraz-ér, ami összeköt programsorozat az Agrár Minisztérium  Zöld Forrás programjától 2,5 millió forint támogatást kapott, amely jelentősen megkönnyíti azt, hogy minél több embert érjünk el a problémával, hiszen Miénk itt a tér!

Horváth László