Föld Napja Kalandtúra

A Barangoló Közhasznú Egyesület és a Szülői Munkaközösség hetedik alkalommal rendezte meg kalandtúráját 2014. április 24-én.

Ebben az évben is egy kiállítás megnyitójával kezdtük a napot, a Barangolások az Egészség Földjén rajzpályázat alkotásait tekinthették meg a Közösségi Házba látogatók, s egyben az eredményhirdetésére is jó alkalom volt ez a mai.

Öt kategóriában lehetett pályázni, a helyezettek pedig a következők lettek:

Óvodások kategóriájában I. Agócs Dóra, II. Szabó Petra, III. Faragó Zsaklin

1-2. osztályos korcsoportban I. Barta Lili, II. Kopócs Kitti, III. Varga Viktória

3-4. osztályos korcsoportban I. Szilágyi Petra, II. Czúth Bianka, III. Jámbor Martin

5-6. osztályos korcsoportban I. Kemény Dóra, II. Andrej Andor, III. Puporka Emese

7-8. osztályos korcsoportban I. Angyal Karolina, II. Harczman Dávid, III. Jámbor Krisztina

A helyezettek a további alkotómunkájukhoz kaptak rajzeszközöket, de a többi alkotó sem maradt ajándék nélkül. Ez a nap is jól kezdődött! De a folytatás is sok jót ígért. Az eredményhirdetés után Kassai Kinga beszélt a Föld Napjáról, a környezetvédelem fontosságáról.

Ebben az évben öt csapat mérte össze tudását a kalandtúra során, hogy tíz állomás feladatait megoldva elsők lehessenek. Hiszen ezt mindenki célul tűzte ki, a csatakiáltásokból ez egyértelműen kiderült. Első feladatként a túra térképvázlatát kellett egyéni ízlésnek megfelelően kiszínezni, majd ez a térkép segített a további út során.

Második állomás a tűzoltószertár volt, ahol dobozba tobozokat kellett dobni, minél több találatot szerezve. A következő két állomás a piactéren várta a versenyzőket.

Egy totó tizenhárom plusz egy kérdésére kellett minél több helyes választ adni, valamint rongylabdával kellett a vízzel megtöltött palackok közül minél többet elborítani.

Kis séta után a nagyliget következett, ahol először karikadobálásban ügyeskedhettek a csapattagok, majd tizenöt eldugott kékséges lapot kellet időre megkeresni.

Majd következett a Gyűjteményes Ház, ahol Magyarországot rakhatták ki az ügyesebbek 15 kockát helyesen összeillesztve és öt hal képét illeszthették össze, természetesen ezt a feladatot is időre kellett teljesíteni.

Majd visszafele véve az irányt a kisligetben kellett öt növényt felismerni, s végül az utolsó állomás ismét a Barangoló Közösségi Házban volt. A tornaszoba mászófala most debütált, a kalandtúrás gyerekek nagy-nagy örömére. Biztosítókötél adott biztonságérzetet, bár a gyerekek nagyon vállalkozó kedvűek, nem ijednek meg egykönnyen az extrém sportoktól sem. Sőt!

A Föld Napja Kalandtúra mindig jó alkalom arra, hogy nem csak bolygónkra hívja fel a figyelmet, de a barangolás során falunk jobb megismerésére is. S hogy milyen élmény ez a kalandtúrázó gyerekeknek, bizonyítja, hogy segítőink között voltak olyanok is, akikkel régebben versenyzőként találkozhattunk. Nosztalgiáztunk is eleget.

Mire mindegyik csapat végig küzdötte magát a tíz feladaton, bizony megéheztünk, elfáradtunk. De legfőképpen izgatott volt mindenki, a sorrendet illetőleg. Hamarosan következett az eredményhirdetés, ahol mindenre fény derült.

Első helyezettek a Vitamin Törpök lettek, második helyezett Magyarország csapata lett, bronzérmesek pedig a Párducok lettek. Azért a Környezetvédők és a Limonádé csapat sem szégyenkezhet, hiszen derekasan küzdöttek. Minden résztvevő jutalma csokoládé volt, s a helyezettek most is kaptak érmet. S természetesen a hagyományos paprikás krumpli is elkészült, hogy együtt ebédeljen a csapat a kalandos túra után.

A Föld Napja Kalandtúrát ebben az évben is többen segítették, támogatták: Barkanics Krisztina, Cséffai Klarissza, Horváth László, Juhász Zoltánné, Kassai Kinga, Kovács Nauzika, Lipták Lilla, Medvéné Szabó Barbara, Mezei Katalin, Mikula István, Molnár Vivien, Sárközi Enikő, ifj. Sárközi József, Sárközi József, Szöllősi László, ifj. Takács Béla, Takács Márk, a Barangoló Közhasznú Egyesület, a Szülői Munkaközösség, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület, Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázata. Köszönjük mindenkinek!

Horváth Judit

Fotó: Horváth László, Sárközi Enikő, Takács Márk