Mi is szedtük … és alig találtunk!

Mióta elindult a TeSzedd! országos akció, minden évben csatlakozik néhány végegyházi civil szervezet az országos szemétszedő megmozduláshoz. Nem volt ez másképp az idén sem. 2014. május 10-én  a Civilek Háza udvarán gyülekeztünk, hogy a munkavédelmi oktatás és a védőeszközök felvétele után mi is szedjük.

A Barangoló Közhasznú Egyesület, a végegyházi polgárőrök és a Végegyházi Sporthorgász Egyesület minden évben a szívügyének tekinti a TeSzedd! akciót, és igyekszik mozgósítani a falu apraját-nagyját.

Az idei évben a Savio Szent Domonkos Katolikus Iskola Végegyházi Telephelye is csatlakozott az akciónkhoz, így az iskolások is részt vettek a megmozduláson, annak ellenére, hogy a munkanap áthelyezés okozott egy kis fejfájást a szervezőknek. Természetesen, mint a civil szervezetek általában rugalmasan álltunk a probléma megoldásához.

Azok, akik a meghirdetett időpontban nem értek rá, akkor az általuk választott területet előbb, vagy akár későbbi időpontban is szemétmentesíthették. Így a horgászok közül néhányan péntek délután szedték a szemetet a Száraz-ér mentén és néhol a vízen is. A polgárőreink pedig a be- és kivezető utak mentén ejtették meg hagyományosan a hulladékmentesítést.

  Az iskola diákjai a falu belterületét tisztították meg, valamint természetesen a „munkahelyüket”, az iskola környékét. Aki látta őket nem csak a szorgalmukat dicsérhette, hanem a jókedvük is szembeötlő volt.  A délutáni program részeként a legelszántabbak elindultak még egy akár hagyományosnak is nevezhető körre, a Száraz-ér mentén, a kiserdőn át a temető mögött sétálva gyűjtögettük a hulladékot.

 Megtekintettük a tervezett horgásztó helyét, és megállapítottuk, hogy lehet, hogy az idén utoljára gyűjtögettünk itt, hiszen jövőre már csak a búvárok találhatnak valamit a víz alatt. A túra végén elégedetten konstatáltuk, hogy bár egyre kevesebb a szemét, azért még számos zsákot megtöltöttünk. Ebben több mint hatvan mindenre elszánt szemétpusztító segített itt Végegyházán. Köszönet munkájukért!

Horváth László

Fotó: Takács Márk