Fókuszban a hulladékcsökkentés

A Barangoló Közhasznú Egyesület 2014. május 29-én délután környezetvédelmi- és hulladékcsökkentési konferenciát tartott a végegyházi Civilek Házában.

A Kukafitnesz, a Barangoló KHE hulladékcsökkentő gyakorlati praktikái a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával valósult meg, ennek a programnak a bemutatásával kezdődött a mai konferencia, amely egyben a pályázati programunk záróeseménye is volt. A rendezvényt Varchó István, községünk polgármester nyitota meg, méltatva azt a tevékenységet, melyet a civil szervezetek kifejtenek a környezetvédelem terén.

Egyesületünk, együttműködve helyi szervezetekkel évek óta szervez olyan szemléletformáló- és oktatóprogramokat, melyekkel környezetünk védelmére hívja fel a figyelmet, s számos akcióban vettek már részt velünk együtt a végegyháziak. A Kukafitnesz programunkban is többféle  elméleti és gyakorlati tevékenységgel jártuk körül e témát. Így szerveztünk hulladékcsökkentési előadásokat, ökojátszóházakat, „Zöldebb Újév” címmel rajzpályázatot, rajz- és fotókiállításokat, Tapossa-Laposra Napot, a környéket járva szemetet szedtünk, fákat ültettünk, felújítottuk a szabadtéri bútorokat, sőt több száz kukafitneszes vászon bevásárló táska is társa lett a végegyházi vásárlóknak.

 

Környezetvédelmi tevékenységünk és a Kukafitnesz programunk bemutatása után Rózsa Zoltán, az orosházi Szántó Kovács János Területi Múzeum igazgatója „Mert az egynyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő - az Árpád-kori muszlim telep és temetője Orosházán címmel tartott előadást, melyben a közelmúltban végzett kutatásaikról beszélt, de természetesen az Árpád-kori Peregről is szó esett.

Majd Csürhés István, Kaszaper polgármestere beszélt a Zsibrik-dombi fejlesztésekről, hiszen a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt turizmusfejlesztési pályázaton támogatást nyertek, s ennek segítségével Emlékpark valósul meg ezen a területen.

Következő előadónk Kovács Erika újságíró volt, aki arról beszélt, mit tehet a média a hulladékcsökkentés érdekében.  Hiszen fontos, hogy a sajtó is részt vegyen a szemléletformáló munkában, segítve a környezetvédőket céljaik elérésében.

Végül Horváth László a hulladékkezelés legfontosabb változásairól tájékoztatva a jelenlévőket. A folyamatosan életbe lévő új szabályozások fő célja a hulladékkezelés ésszerűsítése, modernizálása és hatékonyabbá tevése.

Konferenciánkat – a Végegyházi Sporthorgász Egyesület és Mikula István jóvoltából – finom halászlé vacsorával zártuk, s a falatozás közben kötetlen beszélgetéssel fűszereztük meg a finom falatokat.

A Barangoló Közhasznú Egyesület Kukafitnesz programja e konferenciával lezárult ugyan, de a környezet védelmét tovább folytatjuk, s remélhetőleg még többen segítik majd munkánkat.

A Kukafitnesz programunk támogatója a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázata volt.

Horváth Judit