Őszi nagytakarítás

A hagyományos barangolós Miénk itt a tér akció keretében nem csak elektronikus hulladékot és szemetet gyűjtöttünk, de csatlakozva a Világ gyalogló napjához túráztunk a Száraz-ér partjára, valamint nyílt nap keretében az épülő horgásztóhoz is ellátogattunk 2014. október 11-én délután.

Mivel ezen a napon délelőtt rongylabdabajnokságot is szerveztünk, a végegyházi lakosság már reggel 9 órától hozhatta a használhatatlan elektronikus hulladékot a Barangoló Közösségi Házba. Sajnos, ami elromolhat, az el is romlik, s bizony gondot okoz, hova tegyük ezeket az elektronikai eszközöket.

A Barangoló Közhasznú Egyesület hetedik alkalommal teremti meg Végegyházán a lehetőséget arra, hogy átvegye az elhozott e-hulladékot. Szerencsére az összegyűjtött elektronikai hulladékot már évek óta ingyen elviszi tőlünk a Trenalux Kft., hogy szakszerűen kezelje azokat. Így találkozik a környezetvédelem és a lakosság számára nyújtott szolgáltatás, melyet most is többen igénybe vettek.

A délelőtti rongylabda rúgása után regenerálódtunk néhány szendvics segítségével, így lelkes csapatunk készen állt a szokásos szemétszedő túrára. Idén csatlakoztunk a Magyar Szabadidősport Szövetség felhívására a Világ Gyalogló Naphoz, hiszen remek alkalom ez a gyaloglás népszerűsítésére is, különösen ilyen szép őszi napon, amilyen a mai volt. Szemeteszsákjainkkal felszerelkezve indultunk el a Száraz-ér felé.

Néhány hete aláírásgyűjtő akciót indítottunk útjára természeti kincsünk állapota miatt. Sajnos változást még most sem tapasztalhatunk, az alacsony vízállás, az elburjánzó növényzet siralmas látványt nyújtott. De emlékszünk még arra, hogy néhány éve más volt a helyzet, még csónakáztunk is az érben, mely akkor olyan bő vizű volt, mintha folyó lenne. Csak reménykedhetünk benne, hogy újra lesz még szép a Száraz-erünk.

Tovább folytatva utunkat az épülő horgásztó felé mentünk, mely a Végegyházi Sporthorgász Egyesület nyertes pályázata segítségével készül. Bár az építkezés javában folyt, engedéllyel bemehettünk, sőt! Kevesen tehetik meg, hogy egy tó medrében sétáljanak! Hát mi most ezt tettük. S közben beszélgettünk arról, milyen is lesz, ha készen lesz majd. Izgalmas élmény volt végigmenni a kiásott területen.

Innen a Fekete hídhoz mentünk, újabb csúf látvány fogadott a Száraz-érből. Majd a kiserdőbe látogattunk ki. Még aránylag zölden fogadott bennünket, kell még néhány hét, hogy avarban gyalogolhassunk itt.

De megbeszéltük, hogy két hét múlva, a rongylabdabajnokság második fordulóját követően, újra kilátogatunk. Kiérve az útra felmentünk a lődombra. A tóból kitermelt föld ide kerül szállításra, s már szép kis domb emelkedik ott. Felmentünk rá, szép kilátás nyílt innen a falura.

Innen lassan visszaindultunk a közösségi házba. Zsákjainkban kevés szemét volt, szerencsére most sem találtunk sokat. Évről évre kevesebb van, talán egy kicsit akcióinknak is köszönhetöen. Így kellemesen elfáradva érkeztünk vissza, egy gyönyörű őszi élménnyel gazdagabban. Két hét múlva ismét túrázunk, remélem, még többen eljönnek velünk, megéri!

Horváth Judit

Fotó: Takács Márk