Szemétszedő tavaszi túra

A Barangoló Közhasznú Egyesület és a Végegyházi Sporthorgász Egyesület 2015. március 21-én 14 órától szervezte meg tavaszi takarítási napját a Miénk itt a tér akció keretében, Végegyházán.

A hivatalos tavasz első napjának délutánján verőfényes napsütésben indultunk szokásos túránkra a Barangoló Közösségi Házból, felfegyverkezve szemetes zsákokkal és lelkesedéssel.

A Száraz-ér természetvédelmi területét irányoztuk meg első lépésben, majd a nemrég feltöltött, de ismét száraz medrű készülő horgásztó felé vettük az irányt. Bár ősszel azt hittük, medrébe nem tudunk már többé belemenni, a sors és a tóépítés kivitelezője jóvoltából bátran lemerészkedhettünk most is a mederbe, száraz lábbal járhattuk végig a jövőben halak lakta területeket.

A következő megállónk a Fekete híd volt, a mozgékonyabb gyerekek futóversenye adott látni és szurkolnivalót kis csapatunknak.

Természetesen a kiserdő – a régi temető – sem váratott magára, kitaposott ösvényét most is végig jártuk, a körülöttünk nyíló kéklő ibolyák között. Majd a lődomb magaslatai következtek, melyről le s fel futkostak a gyerekek. S mindeközben rendre szedegettük a szemetet, mely egyre csak gyűlt szemetes zsákjainkban.

Az őszi akciónkhoz képest most több szemetet találtunk, mely sajnos nem a szemfülességünknek köszönhető! Csak reménykedhetünk benne, hogy a későbbiekben a szemét mennyisége nem fog növekedni.

Kellemesen elfáradva érkeztünk vissza a közösségi házba, ahol reggel óta folyt az elektronikai hulladék gyűjtése. A használhatatlan készülékek délutánra megsokasodtak, jelezve, hogy erre a szolgáltatásra milyen nagy szükség van településünkön.

A horgásztó körül fákat is terveztünk ültetni, de ezt elhalasztottuk a meder körüli munkálatok miatt. Amint elkészül a tó, jöhet az ottani fásítás is. De épp eleget végeztünk így is ezen a napon, s a hasznos környezetvédő munka mellett igen jól éreztük magunkat!

Horváth Judit