A madarak és a hét törpe!

Madár-mikulásra vártuk a természetkedvelő gyerekeket 2015. december ötödikén délelőtt a Barangoló Közösségi Házba. Nem kisebb feladatra vállalkoztunk, minthogy madáretetőket készítünk és helyezünk ki községünkben.

A Barangoló Közhasznú Egyesület felhívására hét gyermek, a hét törpe állt neki a munkálatoknak, hogy a madarakhoz is jöjjön a télapó, és találjanak eleséget a hideg napokon. Az etetőket üres PET palackokból készítették a gyerekek, így nem csak a madarak etetése a cél, de a hulladék is hasznos cél érdekében kerül újra felhasználásra.

A madáretetőnek nem csak arra kell alkalmasnak lennie, hogy a madarak eleséget találjanak, de azt a célt is be kell töltenie, hogy megvédje a magokat az időjárás viszontagságaitól, és azoktól a vendégektől, akiknek nem szánjuk a takarmányt. Közben szót ejtettünk arról is, hogy a madáretetésnek is van felelőssége, ugyanis ha a madarakat odaszoktatjuk az etetőhöz, akkor gondoskodni kell a folyamatos élelmiszer utánpótlásról, hiszen a legkeményebb télvíz idején a madarak a biztos helyeket keresik fel, és ha nem találnak eleséget, akár el is pusztulhatnak.

Ezért aztán nem csak elkészítjük a madáretetőket, de kihelyezés után arról is gondoskodnunk kell, hogy folyamatos legyen az utánpótlás. Megegyeztünk abban, hogy a gyerekek folyamatosan szemmel tartják az etetőket, és pótolják a kifogyott élelmet. Létrejött az első madárfigyelő- és étkeztető szolgálat Végegyházán, amelynek feladata madárétterem hálózat kiépítése és üzemeltetése a zord téli időszakban. A „madár-meki” hálózat éttermeinek készítése során lehetőleg egységes arculatra törekedtünk, a művészi kinézetet alárendeltük a praktikus megjelenésnek. A munka során néhány nagyobb étterem is készült, ezeket az iskolaépületek kertjébe és a Barangoló Közösségi Ház udvarán helyezzük ki. Nem csak elkészültek az etetők, hanem fel is töltöttük mindegyiket finom magokkal, hogy a madaraink teletömhessék a pocakjukat.

Természetesen a nagy munkában megéheztek a mesterek, úgyhogy jól esett a lekváros kalács és az üdítő. A tízórai után közös fotó a kész művekkel stílszerűen madártávlatból, és aztán irány a madáretetők telepítése.

A kiserdő és a lődomb környéke kapott most madáretetőket, a horgásztó mellé majd a horgászok segítségével helyezzük ki az etetőket. Az iskolákba pedig majd hétfőn rakják ki a gyerekek. Miközben a kiserdőben sétálgattunk felfigyeltünk arra is, hogy számos madár hallatta a hangját, úgyhogy nem lesz hiány vendégekben a madármenzánkon.

A hosszú gyalogtúra után visszatértünk a főhadiszállásra, ahol mindenki magához vette az otthonra készített etetőjét és irány haza. A madármikulás sikeresen véget ért, de a feladatok még nem, hiszen folyamatosan karban kell tartani az etetőket és gondoskodni kell az élelem utánpótlásról is.

Így ez az akció nem csak a madarak védelmére tanítja meg a gyerekeket, hanem arra is, hogy folyamatosan végezzenek egy feladatot, és felelősséget vállaljanak a gondozott madarakért. A madár mikulásnak azt gondoljuk lesz még folytatása, és reméljük, sokan követik a példánkat faluszerte és a környező településeken is.

Horváth László