Projektnyitó a civil kerekasztalon

A Barangoló Közösségi Ház adott otthont a végegyházi Civil Kerekasztal soron következő találkozójának 2015. december 15-én, ahol egyben sor került a „Kukafitnesz szelektíven” környezetvédelmi programsorozat projektnyitójára is.

A Barangoló Közhasznú Egyesület októberben nyújtotta be pályázatát az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóságához a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő szemléletformáló kampányának megvalósítására. A pályázatot rekordidő alatt elbírálták, és a program támogatása mellett döntöttek.

A rendezvénysorozatot 2016. március 31-ig kell befejeznie egyesületünknek. A programot Horváth Judit, az egyesület elnöke mutatta be a kerekasztal tagjainak és a meghívott vendégeknek. Többek között megtudhattuk, hogy bár a Barangoló Közhasznú Egyesületnek nem a környezetvédelem az egyetlen tevékenysége, azért már több sikeres akciót bonyolítottunk le e témában. Ennek az új programsorozatnak a különlegessége, hogy nem csak községünkben, de négy környező településen is zajlanak az események.

Külön öröm számunkra, hogy a rendezvények fő célcsoportja az általános iskolás korosztály. Ezért szervezünk nekik rajzpályázatot, vetélkedőt és kiállítást, amelyre természetesen nem csak a gyerekeket várjuk, hanem a felnőtt korosztályt is. A sorozat csúcspontja a Tapossa Laposra Nap megrendezése lesz, nem csak Végegyházán, hanem az együttműködő településeken is. Így terveink szerint a településünkön már hatodik alkalommal megrendezésre kerülő „Tapossa, Laposra” napot most megrendezhetjük Mezőhegyesen, Mezőkovácsházán, Nagybánhegyesen és Magyarbánhegyesen is, remélhetőleg ezeken a helyeken is meghonosítva a hagyományunkat. A résztvevő iskolák számára iskolánként ajándékcsomagot biztosítunk, álljuk a verseny díjazását és a vándorkiállítás költségeit, a gyerekeket megvendégeljük, és a legügyesebbek még a projektet népszerűsítő pólót is kaphatnak. A rendezvénysorozatot egy nagy záró bulival fejezzük be, ahol vendégül látjuk az öt részvevő iskola diákjainak nagy részét, és megtartjuk a záró eredményhirdetést is, lesz itt megvendégelés, játszóház, műsor és sok-sok meglepetés. A programhoz sajtó kampány is kapcsolódik, amelynek része többek között a gyerekek által készített ismeretterjesztő film készítése is. Azért választottuk a szemléletváltoztatásnak ezt a formáját, mivel a felnőtteket nehéz mozgósítani, de leginkább a gyerekeiken keresztül érhetőek el. Így tudjuk a felnőtt korosztályt becsábítani a rendezvényekre, rávenni őket a részvételre, és így felhívni a figyelmüket a szelektív hulladékgyűjtés és a megfelelő hulladékkezelés fontosságára. A programhoz kapcsolódó sajtó- és szórólap kampány ráerősít a program üzenetére, és olyan célcsoportotokat is elérhet, akik a gyermekeken keresztül nem hozzáférhetőek.

Izgalmas időszak elé néz egyesületünk, és ehhez a munkához várjuk azoknak az önkénteseknek is a csatlakozását, akik szeretik a jó bulikat, és nem közömbös számukra a környezetvédelem sem. Új programunk az előkészítő feladatok elvégzése után január végén indul, és mindenkit arra biztat: Fogyaszd le a kukádat!

A kerekasztal találkozó további részében említésre került a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai és működési pályázata, illetve a Széchenyi 2020 aktuális kiírásai is. A Civilek Háza továbbra is szívesen segít a pályázatok elkészítésében, és akár az elszámolásban is.

A jelenlevőktől is javaslatokat kértünk a Végegyháza Közösségéért emlékplakett idei díjazottjának személyére, és a javaslatokat december 31-ig várjuk. Az átadást 2016. január 23-án tervezzük a hagyományos Újévi Gálánkon.

A találkozó végén összeállításra került Végegyháza község 2016. évi Rendezvénynaptára, amelybe belekerült minden olyan községünkben megrendezésre kerülő esemény, amelyet az adott esemény szervezője kért. A rendezvénynaptár áttekintése után, megállapíthatták a résztvevők, hogy a jövő évben sem lesz színvonalas eseményekben hiány Végegyházán.

A Civil Kerekasztal legközelebb 2016. február másodikán ül össze, ahol is a szelektív hulladékgyűjtés lesz a téma, hiszen 2016. év második felétől beindul a háztartásokban is a szelektív gyűjtés. Ezt a témát járjuk körül szakértők és helyi szervezetek bevonásával.

Horváth László