Ellenség a kapuk előtt

A Barangoló KHE Kerekasztal találkozót szervezett 2009. február 26-án este a szenvedélybetegségek elleni küzdelemről a Remedium Kht. Idősek Klubjában.

Akadnak olyanok, akik úgy gondolják, ha nem beszélünk róla, nincsenek szenvedélybetegségek. Bár ilyen egyszerű lenne megoldani ezt a problémát!

A szenvedélybetegségek elleni összehangolt fellépés alapjainak megteremtésére hívta össze az érintetteket a Barangoló Közhasznú Egyesület, a község kulturális életéről szóló első Kerekasztal találkozó után második alkalommal rendezve ilyen beszélgetést.

A találkozóra meghívót kapott az összes érintett helyi és környékbeli intézmény, szervezet, civil szervezet és természetesen a nagyközönség is. Úgy tűnik, a téma keveseknek tűnik fontosnak, mert a várakozásnál kevesebben jöttek el, és akadályoztatását is csak két meghívott vendég jelezte előre nekünk. Akik lényegesnek találták a párbeszédet: a Kaszaper Polgárőr Egyesület, a Végegyházi Polgárőr Egyesület, a Szenvedélybetegek Közösségi Ellátása, a Remedium Kht. Idősek Klubja, a Barangoló KHE és néhány érdeklődő. Nagy örömünkre találkozónkon részt vett Susáczki Zsolt, a Békés Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának rendőrőrnagya is.

Először Sebők Máté, a Szenvedélybetegek Közösségi Ellátásának közösségi gondozója ismertette meg munkájuk részleteit, kitérve környékünk szenvedélybetegségekkel való fertőzöttségére. Beszámolójából kiderült, hogy a legnagyobb probléma az alkohol és dohányzás ezen a területen. Elmondta, hogy munkájuk legnagyobb nehézsége az, hogy a szenvedélybeteg embereket megbélyegzik, kiközösítik, és így a gyógyulás és a normális életbe a visszatérés nagyon nehéz számukra. Ez a betegség tipikusan olyan kór, ahol a betegek nehezen kérnek segítséget, igyekeznek elrejteni ilyen jellegű problémáikat. Legfontosabbnak tartotta, ha mi, vagy ha a környezetünkben valaki szenvedélybetegséggel küzd, merjünk segítséget kérni, illetve segítsük a betegeket.

Ezt követően Horváth Judit, a Barangoló KHE elnöke ismertette, milyen lépéseket tett az egyesület a szenvedélybetegségek megelőzésére és milyen nehézségeket kellett leküzdeni ahhoz, hogy ezt a munkát végezhessük. Alapelvként kezeli a szervezet, - mivel nem vagyunk szakemberek - hogy olyan tevékenységet folytassunk, amivel ha esetleg nem is használunk, de semmiképp se ártsunk. Részben eddigi munkánk elismeréseként, részben pedig jövőbeni terveink megvalósításához a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatta a „Narkó? Drogd el!” programunkat, amely program már nem csak községünkre korlátozódik, hanem a környező településekre is.

Az elhangzottak után Susáczki Zsolt rendőrőrnagy kért szót, és ismertette velünk, milyen tevékenységet folytatnak. Elmondta, egyenlőre még környékünk drogfertőzöttsége alacsony, ezért is van szükség a folyamatos felvilágosító munkára, hogy ez így is maradjon. Egyben elmondta, hogy lehetőségeikhez mérten maximálisan támogatja munkánkat, mert helyi szinten a helyi szervezetek képesek a legnaprakészebben reagálni a történésekre, s az adott problémát rögtön tudják kezelni. Elmondta a legfontosabb figyelmeztető jegyeket, amelyek a drogfertőzöttségre utalnak. Fontos a gyerekek felvilágosítása is, de talán még ennél is fontosabb a szülőké, mert a szülők észlelhetik először azokat a jegyeket, amelyek szórványos vagy rendszeres fogyasztásra utalnak. Elmondott néhány olyan technikát, amit a jelen levő fiatalok, ha alkalmaznak, elkerülhetik a tragédiákat. Amit külön kihangsúlyozott, a fiatalok vigyázzanak egymásra, s ha mégis megtörténik a baj, ne hagyják cserben társukat. Végezetül felajánlotta segítségét, hogy akár a felnőtteknek, akár a fiataloknak, de még az alsós gyerekeknek is szívesen tart felvilágosító, megelőző előadásokat. Ezzel a lehetőséggel a közeljövőben mindenképpen élni is kívánunk.

A Kaszaper Polgárőr Egyesület nevében Tóth Zoltán és Havancsák Szabolcs röviden bemutatta egyesületüket. A fiatalokkal való jó kapcsolatuk eredményeképp már a rendőrséggel együttműködve községükben tetten értek kábítószer terjesztőt.

A Kerekasztal találkozó szolgáltatott alkalmat arra, hogy a Kaszaper Polgárőr Egyesület elnöke, Homoki Sándor együttműködési megállapodást írt alá egyesületünkkel, amelynek keretén belül egyrészt a környezetvédelmi akciónkban, illetve a Narkó? Drogd el! akcióban működünk szorosan együtt, valamint, ahogy a jelenlévők fogalmaztak, bármiben, amivel egymás munkáját segíthetjük. Ezzel is növekedett azoknak a szervezeteknek a száma, akikkel együttműködési megállapodást kötöttünk.

Ez a találkozó minden jelenlevő számára világossá tette, hogy a szenvedélybetegségek elleni harc fontos, nehéz és elkerülhetetlen, mert az ellenség itt van a kapuk előtt, és ha nemtörődömségből vagy érdektelenségből nem veszünk róla tudomást, hamarabb betör életünkbe, mint hinnénk.

- HL -