Narkó? Drogd el!

A Barangoló Közhasznú Egyesület hétvégi egészségnapjának lezárásaként a hétfői napra szerveztünk a Kaszaperi Polgárőr Egyesülettel együttműködve az általános iskolásoknak drogprevenciós előadást.

A drogprevenciós előadásokhoz a Békés Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Csoportja nyújtott szakmai segítséget. Reggel nyolc órakor indult a program a Mátyás Király Általános Iskolában, Kaszaperen. Itt először Kovács Péter az Országos Polgárőr Szövetség közlekedési tagozatának előadója tartott a több mint száz felső tagozatos nebulónak tájékoztatót a KRESZ legfontosabb szabályairól és a balesetveszély csökkentésének a lehetőségeiről. Őt követte Pengő Erzsébet a Békés Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Csoportjának munkatársa, aki a szenvedélybetegségek és kiemelten a drogprobléma elleni küzdelemről beszélt. Többek közt elmondta, nagyon fontos a család, a barátok és a pedagógusok odafigyelése a fiatalokra és az, hogy jó kapcsolat legyen az érintettekkel. Közösen lehet csak fellépni a veszélyek ellen, együttműködve és egymást segítve. A program szervezői köszönetet mondanak Béres Károlynénak az iskola igazgatójának, valamint Náfrádi Bernadett, Benkőné Béres Ágnes, Béres Károly és Csatlós József osztályfőnököknek a közreműködésükért.

Ezután a drogprevenciós előadás a végegyházi általános iskolában folytatódott. Sajnos a kaszaperi előadás elhúzódása miatt a program egy órás csúszással indult. A mi iskolánkban a 7-8. osztályosok hallgatták meg az előadást. Vendégűnk Pengő Erzsébet  a D.A.D.A. Programhoz /Dohányzás - Alkohol - Drog – AIDS elleni küzdelem/ kapcsolódva érdekfeszítő drogprevenciós előadást tartott. Az előadáson bővebben hallhattak a tanulók az alkohol és a dohányzás káros hatásairól, a legális és illegális drogokról. Érdekes, elgondolkodtató rendhagyó tanítási óra volt ez.  Azt gondolom, hogy rengeteg hasznosítható tudást szereztek tanulóink az előadás által. Köszönjük az iskola igazgatónőjének, Agonás Margitnak, hogy lehetővé tette a diákoknak az előadás meghallgatását, köszönjük Gömöri Beáta osztályfőnököknek a közreműködést. Reméljük, lesz még alkalmunk hasonló együttműködésre gyermekeink védelme érdekében.

A Narko? Drogd el program szervezői köszönetet mondanak vendégelőadóinknak, a kaszaperi polgárőröknek, Homoki Sándor elnök úrnak és Havancsák Szabolcs titkár úrnak, akik a kaszaperi program szervezésében és lebonyolításában segítettek. Megköszönjük a segítségét a résztvevő pedagógusoknak és minden önkéntes segítőnknek. A drogprevenciós programunkat a Munkaügyi és Szociális Minisztérium támogatásával valósítjuk meg.    

A cikk elkészítésében közreműködtek és a fotókat készítették:

Havancsák Szabolcs és Gömöri Beáta