Veszélyes drog jelent meg hazánkban!

Akár egy végtelen történet úgy folyik a küzdelem az újabb és újabb drogok ellen. Úgy tűnik a piacon megint új anyag jelentkezett.

A hazai kábítószerpiacon egy új, Mephedrone nevű „partidrog” jelent meg, melyet internetes forgalmazói porszívó-illatosítóként vagy növényi növekedést serkentő tablettaként árulnak. A hirdetésekben ugyan jelzik, hogy a készítmény emberi fogyasztásra nem alkalmas, ám a blogolók, fórumozók és a világhálót böngészők hamar rájöttek, hogy a szer „nem rendeltetésszerű használatával” a már ismert drogokhoz hasonló kábítóhatás érhető el.

Értesülve a veszélyről, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal közegészségügyi főosztálya felvette a kapcsolatot a Drogfókuszponttal. A nemzetközi korai jelzőrendszeren keresztül is megtörtént a riasztás. Az ominózus készítményt a BRFK laboratóriuma beazonosította, a VPOP pedig több alkalommal foglalt már le ilyen anyagot. Az ÁNTSZ felkérte a BRFK-t, mérlegeljék egy eljárás megindítását. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak a vonatkozó jogszabályok szerint nincs lehetősége helyszíni  ellenőrzésre, illetve nincs nyomozati jogköre sem az eltérő felhasználású készítmények vizsgálatára.

Miért veszélyes a mephedrone?  A szer fogyasztói között Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel. Angliában két tinédzser halt meg fogyasztása során. Az ectasy-hoz hasonló elven működő szer hosszútávú egészségkárosító hatása egyelőre még az orvosok előtt is ismeretlen.

Forrás: Országos Tisztifőorvosi Hivatal