HUSZONEGYEN HÚZTAK!

A XVI. Nagy Ho-ho-ho Horgászversenyre 2023. szeptember 30-án került sor a Végegyházi Horgásztavon, melyen idén huszonegyen versenyeztek.

A Barangoló Közhasznú Egyesület 2008 óta minden évben megrendezi a Nagy Ho-ho-ho Horgászversenyt, amelynek szervezésébe 2015 óta a Végegyházi Sporthorgász Egyesület is részt vesz. Ennek oka nem csak az, hogy egy horgászegyesület nyilván jobban ért egy horgászverseny lebonyolításához, hanem az is, hogy az eredeti helyszín, a Száraz-ér, időközben alaposan elmocsarasodott, náddal benőtt végegyházi szakaszán sajnos nem lehet horgászni. Így a Végegyházi Horgásztó megépülése után a sporthorgászok befogadták versenyünket, s így azóta megfelelő környezetben és vízben tudnak horgászni mindazok, akik próbára akarják tenni tudásukat és szerencséjüket nagy ho-ho-ho horgászként.

  

  

Ez az esemény nem csupán a horgászat szerelmeseinek kínál kiváló lehetőséget a versengésre, hanem egy olyan közösségi rendezvény is, amely összehozza a helyi és környékbeli lakosságot és a horgászat iránt érdeklődőket. Idén nem voltunk híján érdeklődőknek, így az eddigi gyakorlattal ellentétben nem csak a tó egyik, hanem mindkét oldalán lettek a helyek kijelölve, így a horgásztavat a versenyi idejére le kellett zárni. Ilyen sokan évek óta nem jelentkeztek.

A verseny alapvetően egy egyszerű horgászverseny, de az egyszerűségében rejlik a szépsége. Mindenki, aki a horgászat szerelmese, legyen gyermek vagy felnőtt, nő vagy férfi, részt vehet ezen az eseményen. A versenyzőknek mindössze egy darab úszós készséggel és egy horoggal kell rendelkezniük, hogy bebizonyítsák horgásztudásukat, no meg csodacsalit és etetőanyagot kell hozniuk.

  

Az esemény előtt minden résztvevő egy technikai értekezleten vett részt, ahol Szántó László a verseny alapvető szabályait ismertette. A helyek sorsolással kerültek kiosztásra, s ez adott némi izgalmat a verseny előtt, hiszen senki sem tudja előre, hogy melyik részen próbálhatja ki szerencséjét a horgászatban. Mindig adunk lehetőséget egyéni kérések teljesítésére is, hiszen célunk, hogy mindenki felhőtlenül szórakozzon versenyünk négy órája alatt.

A verseny célja a kezdetekhez képest mit sem változott: ki-ki minél több kishalat fogjon, mely a négyórás verseny végén kerül mérlegelésre. S addig sok minden történhet és történt is.

  

 

A sorsolás után mindenki megkereste sorsolt helyét, s pontban  nyolc órakor Szántó László megfújta sípját, kezdődhetett e verseny. Elindult az etetés, bedobás és a várakozás az első halakra, melyek hamarosan csípkedték a horgokon lévő csalikat. A tó árnyékos oldalán kellemes hűvös volt, de itt lustábbak voltak a halak. A napos oldalon hamarabb felébredtek az uszonyosok, itt a szembe sütő nap és később a nagy meleg okozhatott gondot a pecásoknak. A nagy ho-ho-ho horgászverseny kivételes verseny, mert itt csak a kishalak számítanak, a nemeshalakat sajnos vissza kell dobni azonnal, mérlegelés nélkül. Ezért is lehetett bosszantó, hogy egyik versenyzőnk egy gyönyörű szép ponttyal indította horgászatát, melynek kifogása nagy élmény volt ugyan, de sajnos versenyen kívüli trófeának bizonyult.

 

 

  

A résztvevők majdnem fele gyermek volt. Volt, akinek volt segítsége, de az egyedül érkező iskolásokat is folyamatosan segítették a mellettük horgászó felnőttek. Verseny ide, verseny oda, arra mindig volt idejük a tapasztalt horgászoknak, hogy egy-egy jó tanáccsal, technikai segítségnyújtással megkönnyítség azok számára is a horgászatot, akik valamilye n nehézségbe ütköztek, vagy egy-egy pillanatra reményüket vesztették vagy türelmetlenkedni kezdtek.

Az energiautánpótlásról is gondoskodtunk, hiszen a rendezvény kezdetén, s utána folyamatosan adománysütemények álltak rendelkezésre, úgyhogy volt reggeli, tízórai és nasika mindenki számára.

  

  

Jókedvűen telt el az a négy óra, melyet együtt töltöttünk, jó volt hallani, ahogyan élettel telt meg a horgásztó mindkét partja. Pontban délben megszólalt a síp, a verseny véget ért. Szántó László és Czúth Rozália járta körbe a horgászhelyeket, következett a mérlegelés. hogy kiderüljön, ki, mennyi halat fogott a közelmúltban. Ezek között jó néhány törpeharcsa és naphal is akadt, s már a gyerekek is tudják, hogy ezek invazív fajok, a vízbe visszadobni őket tilos! A versenyen fogott többi halat, kárászt, keszeget viszont a mérlegelés után azonnal visszahelyezték a vízbe, hadd éldegéljen még, hadd örveneztesse megkésőbb is a horgászokat, csakúgy, mint most.

  

  

Ahogy az utolsó versenyző halai is lemérésre kerültek, már csak az eredményeket kellett összehasonlítani, hogy kialakuljon a végeredmény.

 

 

Az eredményhirdetés mindig izgalmas pillanat a verseny résztvevői és nézői számára. Az első három helyezett versenyző nem csak éremmel és oklevéllel lett jutalmazva, de egy 10.000 Ft-os ajándékutalvánnyal is. Az már csak a ráadás, hogy a legnagyobb megtiszteltetés is az övé, mégpedig, hogy egy évig őrizheti a Végegyháza község Nagy Ho-Ho-Ho Horgásza Vándorserleget. Ebben az évben a tavalyi évhez hasonlóan Kovács Dávid fogta a legtöbb halat, többet, mint a második és a harmadik helyezett együtt. Az már csak a hab volt a tortán, hogy Dávid ezt az eredményt alig két óra alatt érte el, hiszen félidőben sajnos el kellett mennie. A tavalyi kupát kiváltandó a kis horgászfigurát még oda tudtuk adni neki, de az első helyezésért járó oklevelet, érmet, és az ajándékutalványt sajnos már nem. Ezek a jutalmak később jutnak el Dávidhoz.

  

A második és harmadik helyezésen holtverseny történt, ugyanannyi tömegű halat fogott mindkét versenyző. Ilyen még nem fordult elő versenyünk történetében, de erre a helyzetre is fel voltunk készülve. Versenyszabályzatunk kimondja: „A versenyt az nyeri, aki tömegre a legtöbb kishalat fogja. Ha a súly megegyezik, akkor a darabszám dönt, a kevesebb darabszámmal rendelkező versenyző nyer.” Így a második helyezett Knapcsik Imre, a harmadik helyezett Kiss Zsolt lett. Az oklevél és az érem mellé mindkét versenyző egy-egy horgászszéket kapott, s a második helyezett még egy csomag etetőanyagot kapott ajándékba.

A többi versenyző, de még a szurkolók sem maradtak ajándék nélkül. Mindenki kapott egy-egy KHESZ emblémás tollat, valamint szivárványszínű fonalból készült halacskát ajándékba. A barangolósok száraz-eres könyvéből is lehetett vinni, illetve a maradék péksütemény is kellette még magát. Senki sem ment haza tehát üres kézzel, így a jó hangulat mellett az ajándékok is emlékezetül szolgálnak majd ehhez a naphoz.

 

A XVI. Nagy Ho-Ho-Ho Horgászkupa segítői, támogatói: Blahó Zoltán, Czúth Rozália, Eleki Ferenc, Fábián István és felesége, Horváth Judit, Kovács Dávid, Kovácsné Molnár Tünde, Szántó László, Blahó&Blahó Kft, Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége, LIDL Magyarország és a Vöröskereszt Mezőkovácsházi Területi Szervezete. Köszönjük szépen!

Jövőre ismét találkozunk!

Barangoló Közhasznú Egyesület

 

 TOVÁBBI KÉPEK LÁTHATÓAK A FACEBOOK ALBUMBAN!