A Végegyházi Sporthorgász Egyesület harmadik alkalommal rendezte meg Tóavató Kupa nagyhal fogó horgászversenyét a Végegyházi Horgásztavon. A verseny előtti héten telepítettünk a tóba két és fél mázsa háromnyaras pontyot, hogy izgalmasabb legyen a verseny, nagyobb legyen a fogási esély.

A versenyt megelőző megbeszélés gyászszünettel kezdődött, mert sajnos múlt év decemberében elhunyt Varchó István volt egyesületi elnök, aki a Tóavató Kupa vándorserlegét 2015-ben alapította. Rá emlékeztek a résztvevők néma főhajtással.

Ezt követően a versenyzők tisztázták a szabályokat, és kihúzták a helyeket. A helyek kisorsolása után ki-ki vérmérsékletének megfelelően elfoglalta helyét, és felkészült a küzdelemre. Így akadt, aki sietve beetetett és szerelni kezdett, de volt olyan is, aki csak a horgászat megkezdését engedélyező hangjelzés után kezdett pakolni.

Az időjárás is kedvezett a horgászoknak, hiszen az utóbbi napokhoz képest kellemes idővel indult a nap. A változatos csalik és módszerek egyre másra termelték az eredményt is, szinte mindenki fogott halat, és ez azt jelzi, hogy a tó egyre inkább kezd beérni.

Igaz, elsősorban egy-másfél kilós halak akadtak horogra, de azért néhány szép fogás is mutatkozott. Közben készült az ebéd is, hiszen hagyományosan vendégül látjuk a versenyzőket az eredményhirdetés után egy ebédre.

A délelőtt utolsó részében aztán kiderült, hogy a nap nem kegyelmez a versenyzőknek, rettenetes meleg lett, feledtetve a reggeli hűvösséget.

A verseny alatt szóba került az elmúlt heti éjszakai horgászat is. Horgászaink kedvezően ítélték meg a lehetőséget, akadtak bőséges fogások is, és a résztvevők saját elmondásuk szerint jól érezték magukat.

Örömmel jelenthetjük, hogy 2017 08. 11-én újra lehetőség lesz az éjszakai horgászatra a korábbi feltételekkel, azaz pénteken estétől szombat reggelig is lehet hajkurászni a halakat.

 

Az éves engedéllyel rendelkező horgásztársaink a helyi horgászrend szerint horgászhatnak. A napijegyeseknek éjszakai napijegy váltásával lesz lehetőségük, amely változatlan áron, de este hattól reggel hatig lesz érvényes. A helyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni, foglalt hely most sem lesz.

Na de térjünk vissza a versenyhez, a déli harangszó zárta az egyre „forróbb légkörű” versenyt.

 

Következett az eredmények összesítése, és a helyezések kiszámolása. Az eredményhirdetés során Mikula Ákos elnökségi tag ismertette az eredményt. Legelőször a múlt évi nyertes, Tóth János kapta meg 2016. évi győzelmének emlékére a szokásos kis trófeát. Ezt követték az idei verseny díjai. Első lett Víg Gábor tíz kiló feletti eredménnyel, így ő őrizheti a vándorserleget egy évig. A második helyen Hajdú Alex, a harmadik helyen Boros Zoltán végzett. A legnagyobb hal fogásáért járó különdíjat is Víg Gábor zsebelhette be 3,6 kilogrammos potykájáért. A díjak kiosztása után jó hangulatú ebéd következett, Mikula István jóvoltából finom sertéspörkölt emelte a nap fényét és a versenyzők koleszterin szintjét.

A Harmadik Tóavató Kupa Nagyhalfogó Verseny támogatói voltak: Blahó Zoltán Róbert, Horváth Judit, Horváth László, Mikula Ákos, Mikula István, Vajda Norbert, a Barangoló Közhasznú Egyesület, Mezőkovácsházi Gazda- és Horgászüzlet.

Horváth László