CSUKAÁLLOMÁNY TESZTELÉSE A VÉGEGYHÁZI HORGÁSZTAVON!

A Végegyházi horgásztó csukaállományának felmérése érdekében teszthorgászatra került sor a napokban, néhány horgásztársunk segítségével.

A csukaállomány felmérése azért történt, hogy megtudjuk mennyi és mekkora ragadozók találhatóak a tóban. A teszthorgászat többszöri halasztás után került megrendezésre, hiszen az időjárás beleszólt a terveinkbe. A horgászat idejére engedélyezésre került a pergetés a tavon, mivel rendes horgász szezonban ez a módszer tiltott.

 

 

  

A csukáink először félénkek voltak, kevés és lomha kapás volt csak. Amikor az idő kicsit kitisztult, felgyorsultak az események, megszaporodtak a kapások és vehemensebbé váltak. A csukáink mérete meglepett minket, hiszen kisméretű nem is került horogra, nagyobb rablók akadtak meg csak. Megállapíthatjuk, hogy az elmúlt öt évben telepített ragadozóink megnőttek, jól érzik magukat, jó erőben vannak, és kordában tartják  az apróhal állományunkat is. A rövid idő alatt - amíg tartott a horgászat - számos szép csuka akadt horogra, ami azt bizonyítja, hogy a csukák jól érzik magukat a tóban.

 

Az eredmények ismeretében valószínűleg a jövő évtől lehetőség lesz korlátozott számú csuka kifogására.   Terveink szerint az éves engedélyt váltó tagjaink évi egy csukát is foghatnak az éves mennyiségben. Így nem fogy el a ragadozó állomány, de aki szeretne, elvihet csukát is. A pergetés tilalma természetesen nem lesz feloldva, a tó mérete ezt nem teszi lehetővé, de élőhalas csukázásra lesz mód a 2022-es évtől. Reményeink szerint az idei évben is jól sikerül a csukák násza, és gondoskodnak az utánpótlásról.

 

 

  

Az idei horgászszezon, ha az időjárás megengedi, március 13-án kezdődik és november elsejéig tart. Az első haltelepítésre várhatóan március első hetében kerül sor, hogy megfelelő mennyiségű hal várja horgásztársainkat.

 

A horgászengedélyek kiadása kedden, csütörtökön 15-17 óráig történik a Barangoló Közösségi Házban. Kívánunk mindenkinek fogásokban gazdag horgászévet, görbüljön a bot!

Horváth László