A HOSSZÚ HÉTVÉGÉN INDUL A VÉGEGYHÁZI HORGÁSZ SZEZON!

Az idei évben március 13-án reggel hétkor nyitja meg kapuját a Végegyházi Horgásztó, és október végéig fogadja a horgászat szerelmeseit.

Minden adott a jó szezonkezdéshez, hiszen az elmúlt év augusztusában Leader forrásból beszerzett nyolc darab kiülőt már bejáratták a horgászaink. A halak épségének megőrzése érdekében április elején kihelyezésre kerül nyolc darab halbölcső is, így egyszerűbb lesz a halak megóvása, ha a horgász nem kívánja elvinni, illetve ha a súlykorlátozás miatt vissza kell bocsátani.

A halállomány fejlesztése folyamatosan zajlik. A tavaszi telepítések során 5,3 mázsa csökmői ponty került a tóba, 2 kg-os átlagsúlyban, a megyei szövetség csökmői halastavából, illetve 4,5 mázsa akasztói sziki ponty lett a tóba helyezve. Így a nyitásig 9,8 mázsa horogérett pontyot telepítettünk az idei év első két telepítésével a tavunkba. A telepített állományt pikkelyes és tükrös ponty teszi ki, két kilós átlagsúlyban. Soha rosszabb évkezdetet nem kívánhatunk!

Az elmúlt évben telepítésre került összesen 16,8 mázsa ponty, aminek egy része nem lett visszafogva, és az évek során kialakult törzsállományunk is jelentősre duzzadt. Ennek a törzsállománynak jelentős része már túl van az ötkilós határon, tehát nagynak mondható. Az amur-állományunk is megerősödött, akadnak igen nagy, kapitális példányok is. Már tapasztalható, hogy kordában tartják a vízi növényzetet, nem kell tartanunk a túlburjánzástól. A ragadozó állományunk gyakorlatilag csak csukákból áll - a felmérés során szép példányok kerültek elő -, a fogásukra azonban az idei évben még nem lesz lehetőség. Szeretnénk süllőt és balint is telepíteni, ha lehetőségünk lesz, hogy színesítsük a ragadozó halak palettáját.

Az elmúlt évben napijegyesekkel is jól álltunk, hiszen összesen 294 vendégünk volt. Ez a létszám is azt mutatja, hogy tavunk egyre népszerűbb, szinte az egész megyéből vannak látogatóink. Tekintve, hogy a tó turisztikai látványosságnak is készült, ez jó hír. Igyekszünk a vendégeinket megfelelően kiszolgálni.

Az állandó halőri jelenlétnek és a horgásztársaink fegyelmezettségének köszönhetően az elmúlt szezonban horgászati szabálysértésre, halőri elmarasztaló intézkedésre nem került sor. Ez örvendetes, reméljük, hogy a fegyelmi bizottságnak az idén sem lesz dolga.

Az idei évben sajnos a vírushelyzet miatt nem tudtunk közgyűlést tartani, reméljük a későbbiek során lehetőségünk lesz erre. A szükséges döntéseket így, a rendkívüli helyzetre való tekintettel, az elnökség hozta meg, de ahogy módunk lesz, természetesen a közgyűlésnek beszámolunk a megtett intézkedésekről, és jóváhagyást kérünk. A halasítás ütemét és a horgászrend módosítását nem halogathattuk, ezért az alábbi döntéseket hoztuk:

A halasítás mennyiségét az éves területi jegyek és a napijegyekből befolyt összeg erejéig végezzük.

A horgászrend esetében az éves területi jegy árát nem emeltük, így az maradt 30.000 Ft/év. Ennek fejében elvihető 25 ponty és 5 amur, de az elmúlt évhez hasonlóan az amur helyett ponty is megtartható. A ponty elvihető felső súlyhatára 5 kg maradt, az amur esetében a súlyhatár 6 kg-ra módosult.  

A napijegy ára emelkedett. Az idei évtől 3.500 Ft lett, és módosult az elvihető halak mennyisége is, így a napijeggyel két ponty és egy amur vihető el az általános korlátozások figyelembe vételével, valamint 3 kg egyéb hal fogható még.

A versenyeink tervezett időpontjai:

Szezonnyitó horgászverseny 2021. május 01.

Huszonnégy órás horgászverseny 2021. június 26-27.

Családi nap és Tóavató horgászverseny 2021. augusztus 20.

Szezonzáró horgászverseny 2021. október 10.

Tisztelt horgásztársak, kívánunk mindenkinek eredményes horgász évet, sok jó fogást!

a Végegyházi Sporthorgász Egyesület vezetősége