MARATON ÉLETRE-HALRA!

A Végegyházi Sporthorgász Egyesület hatodik alkalommal rendezte meg 24 órás horgászversenyét a Végegyházi Horgásztónál, 2021. június 26-27. között.

 

E megmérettetés velejárója volt eddig, hogy az eső mindig „megszépítette” a versenyt. Most úgy gondoltuk, szerencsénk lesz, hiszen a kiadós viharos eső péntek éjszaka zúdult le. Szombat reggel 8 órakor, amikor a 20 versenyző és szurkolóik gyülekeztek a tó partjánál, verőfényes napsütés is jelezte, jó kis verseny vár ránk. Hiszen sokan visszajáró vendégeink, baráti társaságok, szinte mindenki ismert mindenkit. A jelentkezők fele már a szezonnyitó versenyen jelezte részvételét, nem volt hát sok idő latolgatni, hamar betelt a létszámhatár.

Kilenc órakor rendhagyó helysorsolás gondoskodott a további jó hangulatról, hiszen a helyek számai poharak aljára írva rejtőzködtek, a poharakba pedig Piroska szörpös üvegből töltött átlátszó nedű került. Sajnos a rovarok is rájuk repültek, de egy horgászt ez nem riaszthat vissza. A verseny szabályait Horváth László ismertette, majd bő fél óra maradt a kipakolásra.

Kellett is ennyi idő, hiszen egy egész napos horgászatra nem csak szerelékekre, csalikra, etetőanyagokra van szükség, hanem hálóhely kiépítéséhez szükséges felszerelésre is. Mindezeket a megfelelő helyre szállítani bizony több fordulót is jelentett a horgászoktól, mire tíz órakor indulhatott a verseny.

A Végegyházi Horgásztó mindkét oldalának szélességében volt kijelölt hely, hogy kényelmesen, megfelelő távolságban tudjanak küzdeni a pecások. A versenykiírás szerint két bottal, úszós vagy fenekezős készséggel lehetett horgászni, s most minden hal beleszámított a versenyeredményben.

Természetesen a halak védelme érdekében mérés után minden halacska visszakerült a tóba. S bár csak egy hektáros tavunk, két mérő szakember mérlegelt a két oldalon. A nagy melegben ők is és a horgászok is szorgalmasan „dolgoztak”, erről a déli kávé is gondoskodott.

Mindenki jól berendezkedett, a szomszédok kedélyesen elbeszélgettek, családtagok és barátok is folyamatosan érkeztek hozzájuk, hogy a komfortérzet még optimálisabb legyen.

S bár a viharos szél és az esőcseppek még ezen a délután próbálkoztak egyszer, de csak riogatni tudtak rövid ideig, utána újult erővel sütött a nap.

Késő délután pedig a megfáradt horgászokat finom vacsora várta. A tavalyi év sikerén felbuzdulva három tárcsán sült a sertéshús, s hozzá a sült krumpli.

A kellő energia bevitele után mindenki készülődni kezdett az éjszakai horgászatra! S bár a sátrak sok helyen már álltak, a melegebb ruházat, a világító patron, a különböző fényforrás előkészítésére is szánni kellett egy kis időt a kapásjelzők és az úszók figyelése közben. A szunnyadó tó vize felerősítette a kapások zaját, s a társasági élet is újult erővel beindult, a szomszédos horgászok szórakoztatása közepette.

S bár az éjszaka nem volt hideg, de a felvirradó nap jól beöltözött horgászokkal találkozott, hiszen a levegő párás volt, s a kint töltött idő megtette hatását. No de a reggeli kávé, majd a virsli reggeli megtette hatását, a küzdelem újult erővel folytatódott, hiszen délelőtt tíz óráig még sok-sok hal kifogására volt esély.

A verseny végeztével sor került a fogások összesítésére. A versenyzők ezen a versenyen közel 225 kg halat fogtak ki, ilyen még nem volt a versenyek során! S ha ilyen nívós volt a verseny, természetesen a díjak is igazán értékesek voltak, már csak a gazdájukra vártak.

Az eredményeket Mikula István, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület ismertette az összegyűlt versenyzők és szurkolóik előtt.

Mint kiderült, több mint 50 kg kifogott hallal a VI. Huszonnégyórás Horgászverseny első helyezettje most is Vollár Norbert lett, így a verseny kupáját ismét őrizheti egy évig. Ezen kívül még egy rod pod tulajdonosa is lett.

A második helyezett közel 30 kg kifogott hallal ifj. Józsa Pál lett, akinek díja egy sok-sok fiókos horgászláda volt. A harmadik helyezett több mint 20 kg kifogott hallal Varali Béla lett, aki egy jó minőségű harcsázó orsót kapott. Természetesen mindhárom helyezett oklevelet is kapott ez alkalommal, illetve helyezéstől függően arany, ezüst és bronz halacskát.

A legnagyobb hal kifogója Fábián István volt, aki 5,76 kilós amurt fogott a verseny során.

Jó hangulatú, eredményes horgászversenyt zárhattunk, melyet most is sokan segítettek, támogattak:

Ancsin László, Bognár Róbert, Czúth Rozália, ifj. Gyebnár Tibor, Horváth Judit, Horváth László, Józsa Pál, Mikula István, Rácz László, Vajda Norbert, babaváróügyintézés.hu, Pecacsarnok és a Barangoló Közhasznú Egyesület.

Jövőre visszavárunk mindenkit, s várjuk az új érdeklődőket is!

Horváth Judit