Végegyháza címere
 
 
 

Végegyháza község címerének heraldikai leirata

A címer egy csücskös talpú pajzs, alsó harmadában vágott. A felső 2/3-os pajzsmező színe középkék, utalva az égboltra, az alsó 1/3-os rész színe középzöld, a zöldellő termőföldet, a mezőket szimbolizálja. A címer a volt Fekete grófok címerpajzsának formáját és néhány szimbolikus képét is hordozza, egyben tükrözi az ország 1100 éves alapításának örökségét. (Lásd a címer középpontjában elhelyezett templomot, ami a község egyetlen építészeti műemléke, Szent István államalapításának szimbóluma.)

A baloldalon található vörös kar, mely búzakalászt tart, a település mezőgazdasági jellegére utal. Jobboldalt egy fekete kar nyújt olajágat a templom felé a békés egymás mellett élést szimbolizálva. A település alapítói között annak idején bőven akadtak szlovák betelepülők is, innen származik a helység régi neve Tótkovácsháza.

A címert hármas jelkép uralja, a hit (templom), a remény (búzakalász), és a szeretet (olajág). A zöld mezőben ezüsthullámos csík a kanyargó Száraz-eret tükrözi vissza. A címeren egy arany ötágú leveles korona áll, ami a település valamikori kincstári birtokviszonyára utal.

A címertakaró a Fekete grófok címeréből lett átörökítve, ezzel is a hagyományokat őrizve, az örökséget ápolva.